Hoppa till huvudinnehåll

Nämnden gav grönt ljus åt Kvevlax lärcenter

Kvevlax skola
Kvevlax skola Bild: Yle/Sarah Karjalainen Kvevlax,kvevlax skola,skolan (fenomen),Korsholm,Österbotten

Samhällsbyggnadsnämnden i Korsholm godkände på onsdag huvudritningarna för Kvevlax lärcenter. Planen är att lärcentret står klart 2019.

- Vi konstaterade att det här säkert är ett realistiskt och bra förslag att gå vidare med. I stort är det på basen av de här ritningarna som man kommer att söka om bygglov och det tyckte vi att var helt på sin plats, säger nämndens ordförande Kenth Nedergård.

Den nya skolan kommer att ha plats för ungefär 300 elever och kommer enligt en kostnadsanalys att kosta kring 8,8 miljoner euro.

- Vi har inte en godkänd kostnadsberäkning för vad det här sist och slutligen kommer att kosta, men bedömningen är att man med de här ritningarna kan hålla sig inom befintlig budget.

Byggstart i sommar

Projektet ska enligt planerna starta sommaren 2017 med en tillbyggnad på 2673 m2. Renoveringen av de befintliga utrymmena börjar då tillbyggnaden är färdig.

- Under nästa läsår går Kvevlax-eleverna i befintliga utrymmen och man börjar bygga de nya utrymmena. Till därpå följande läsår så flyttar eleverna till de nya utrymmena och så tar man itu med renoveringen och ombyggnaden av befintliga utrymmen. Sedan om tre år så är hela lärcentret klart och då är det dags för elever också från de resterande delarna av Kvevlax att åka till Kvevlax kyrkby.

Det nya lärcentret ska ha 18 klassrum varav fyra planeras med öppen planlösning.

- De lägre klasserna har enskilda klassrum i traditionell mening, men för de högre klasserna ska det vara möjligt att åtminstone till att börja med ha en öppen lärmiljö, så att man kan styra utrymmena enligt behovet och eleverna.

Nu ska ansökningar om bygglov lämnas in och sedan går man vidare med att hitta en entreprenör för projektet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten