Hoppa till huvudinnehåll

Ni tipsade: Sportlov på hemmaplan

Tips på aktiviteter för sportlov hemma. Simhall, Afrikas stjärna, filma, busa etc.
Turista i grannkommunen eller filma en egen film Tips på aktiviteter för sportlov hemma. Simhall, Afrikas stjärna, filma, busa etc. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos Sportlov

Häromdagen efterlyste vi tips på vad man kan göra under sportlovet om man inte har möjlighet att resa till alperna på skidsemester eller till Dubai för att steka sig i solen.

På tipsen att döma så verkar det vara små saker som räcker för att göra ett bra sportlov: att bara vara tillsammans med familjen och göra de till synes små vardagliga sakerna som man inte efter skola och arbete hinner med. Huvudsaken är att vara tillsammans.

Rubba dina cirklar!

"Besök ett nytt café, lokalturista på grannorten."

"Nuförtiden finns ju datorer - och fina och bra språkkurser som annonserar att man lär sig ett nytt språk på någon vecka.Tänk om ni skulle briljera med att tala spanska flytande när ni kommer tillbaka till skolan. Det har inte dom som legat på plagen i Spanien lyckats med."

"Testa en annan kommuns simhall!"

Bild från simhall med texten: Saunaan ilman uima-asua / Gå i bastun utan baddräkt och Suihkuun ennen uintia / Duscha före simningen.
Har du provat grannkommunens simhall? Bild från simhall med texten: Saunaan ilman uima-asua / Gå i bastun utan baddräkt och Suihkuun ennen uintia / Duscha före simningen. Bild: Yle / Laura Savolainen simhallen

"Engagera dem (barnen) som samhällsmedborgare, få dem att baka något och så går ni på en till två timmars besök hos någon äldre, ensam granne (boende för äldre bör kontaktas i förväg)"

"Testa nya recept, ha picknick på golvet, duka med finaste porslinet eller låt barnen gå igenom köksskåpen och välja en udda dukning. Gör en video om familjen eller påbörja ett fotoalbum. Massera varandra, fixa hemmaspa med fot-/hand-/ansiktsvård, ta ett bad."

"Gå på Pokémon-jakt."

"Geocaching - roligt för hela familjen!"

"Jag lär mina barn att sticka, sy och spela musik."

Två böcker bredvid varandra med ett frågetecken emellan. Kunderna får nu välja vilka böcker de önskar att biblioteken köper.
Besök bibban eller gå på museum Två böcker bredvid varandra med ett frågetecken emellan. Kunderna får nu välja vilka böcker de önskar att biblioteken köper. Bild: Benjamin Lundin påverka urvalet

Lite kultur skadar inte

"Barnen sätter ihop en egen dockteater och bjuder in mor- och farföräldrar för att titta. Det här var vad jag snabbt kom på, och som vi gjort."

"På min tid fanns inte datorer men jag hittade en amerikansk flygkurs på biblioteket i Grankulla och läste den som 11 åring. Senare blev den påökt med bland annat en Fouga Magister flygkurs. Så jag lärde mig flyga, skjuta och bomba. Men allt bara i teorin."

"Museum, pyjamasdag med bra filmer."

Var tillsammans

"Köp ett nytt spel i sportlovsgåva till familjen. Med lite påhittighet kommer man långt!"

"Knytkalas med en annan "hemma-på-sportlovet"-familj."

"Barn i skolåldern kan få ha kompisar över och ha övernattning med 'källardisco'. Musik och tilltugg ordnar de själva. Det kan ta två dagar: en att fixa, den andra till att städa iordning efter sig. Plus att de umgås
med de kompisar som inte åkt bort."

"Vi har varit ute och njutit av vackra Kopparnäs i Degerby, i Ingå. Antagligen far vi fler gånger. Grillplatserna där har just nu slut på veden så nästa gång tar vi egen ved och korv med oss jag och barnen. Underbart ställe!"

Brottningsmatch i vardagsrummet. Varför inte? Bild: Everett Kennedy Brown / EPA sumo

"Brottningsmatcher på vardagsrumsmattan!"

"Låt barnen kocka och göra mat. Spela sällskapsspel och känn efter hur roligt det kan vara att UMGÅS ansikte mot ansikte. Ordna knytkalas med vänner, kostar inte mycket om alla bidrar med något."

"Gör eget godis, gå ut med hundarna på isen."

"Bygga en stor koja i vardagsrummet med mina två små barn och sen äta en del riktiga måltider inne i kojan. Mycket uppskattat. Kanske även sova en natt i kojan."

"Städa gömmor. Man hittar kul grejer och det blir snyggt. Rada i bokhyllan. Fara och sälja på loppis. Samla steg till nån motionstävling."

"Laga tacos."

"Åk skridsko, pulka, grilla korv i skogen, spela kort, bowla, isdisco, picknick."

"Vi kommer inte att göra något speciellt. Barnen (11 och 13 år) vill helst umgås med sina jämnåriga kusiner så det kommer de att få göra. Det blir att göra upp brasa utomhus, grilla korv och dricka varm kakao. En dag brukar vi åka slalom fast det nog är ganska dyrt. Vi umgås annars mycket med släkt och vänner, äter mat tillsammans och spelar spel."

"Att vara tillsammans är bäst. Simhallen är ett annat tips men då ska man gärna vara på plats från morgonen, gärna typ klockan 8. Då är det rätt folktomt. Många kommuner ordnar också sportlovsprogram och det har vi
deltagit i ibland. Mitt tips är att fråga barnen vad de vill göra, oftast är det helt basic grejer som att träffa vänner eller så."

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP