Hoppa till huvudinnehåll

Polisen utreder försummelse vid Etseri djurpark

Skyltar vid Etseri djurpark.
Skyltar vid Etseri djurpark. Bild: Yle/Olli Koski. Etseri djurpark,ähtäri djurpark

Polisen har förhört ögonvittnen till olyckan i tisdags när en sjuårig pojke skadades allvarligt på Etseri djurpark. Pojken hade rört sig nära vargstängslet då två vargar bet honom i armen.

Polisen vill få reda på hur och varför pojken har kommit för nära vargstängslet. Pojkens skador är allvarliga och han vårdas på universitetssjukhuset i Tammerfors.

Fallet utreds som vållande av skada och en nyckelfråga i utredningen är vem som bär ansvaret för olyckan.

- Under utredningen försöker vi undersöka om vållande av skada genom försummelse har skett. Vi undersöker även säkerhetssystemet och hur pojken har tagit sig till området, säger poliskommisarie Jari-Matti Marttala på Österbottens polisinrättning.

Behov av ytterligare skyltning utreds

Olyckan inträffade i det gamla djurparksområdet där en flock på fem vargar lever. Enligt vd:n Juha Haapaniemi är området utanför visningsområdet, men att det går att ta sig dit.

Haapaniemi säger till Yle att man nu utreder behovet av tilläggsskyltning på området, men han anser ändå att det inte finns en större säkerhetsrisk än normalt i djurparken. Enligt honom är det också omöjligt att hela tiden övervaka alla besökare.

Etseri djurpark har idag gjort en anmälan om fallet till säkerhets- och kemikalieverket TUKES.

Enligt tidningen Pohjalainen har djurparken på onsdag förmiddag installerat nya stängsel runt vargburen och även förbudsskyltar om att inte ta sig över eller under stängslet har lagts ut.

Det är fortfarande oklart vad som kommer att hända med vargarna som bet pojken, men enligt Pohjalainen är vargarna fortfarande kvar i djurparken.

Skyltar vid Etseri djurpark.
Ny skylt som sattes upp efter olyckan i tisdags. Skyltar vid Etseri djurpark. Bild: Yle/Olli Koski. Etseri djurpark,skylt,ähtäri djurpark

Edit 18.44: Artikeln uppdaterad med vargarnas öde och att djurparken gjort en anmälan till TUKES.