Hoppa till huvudinnehåll

Somalias nya president svors in: ”Det tar 20 år att reparera Somalia”

Somalias nya president
Mohamed Abdullahi Mohamed i mitten. Somalias nya president Bild: EPA/SAID YUSUF WARSAME Somalia,presidentval,somalias president

Utvecklingen i Somalia kantas av utmaningar, sade den färska presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed under sitt installationstal på onsdagen. Landet lider fortfarande av otrygghet och humanitära kriser, påpekade han.

- Vi har haft konflikter och torka i 26 år, så att reparera landet kommer att ta 20 år, sade han under sitt installationstal på flygplatsen i huvudstaden Mogadishu.

Ett stort orosmoment för landet är den nya torka som enligt FN påverkar miljoner människor under de kommande månaderna. Mohamed uttryckte också oro för otryggheten och de humanitära kriserna i landet.

Oron för säkerheten syntes i arrangemangen runt installationen. Alla de viktiga lederna in till huvudstaden stängdes av i god tid. Också alla kommersiella flyg har under onsdagen ställts in.

Världens mest korrumperade land

Under talet ville Mohamed också inge hopp. Han lovade att regeringen fokuserar på återuppbyggnad, respekt för lag och rätt och att folkets tillit till regeringen ska återupprättas.

Ett av Mohameds vallöften var att få bukt med den korruption som drabbat alla nivåer inom administrationen i landet.

Enligt Transparency International är Somalia världens mest korrumperade land.

Säkerheten en stor utmaning

Den nya presidenten lovade under sitt tal också att betala arméns löner samt erbjuda den ny utrustning och utbildning.

År 2020 är det meningen att Somalias armé ska ta ansvaret för att bekämpa terrorgruppen al-Shabaab. Då kommer Afrikanska unionens fredsbevarare enligt planen att lämna landet.

Att trygga säkerheten i landet blir en stor utmaning för den nya presidenten. Senast i söndags omkom 30 människor när en bilbomb exploderade i Mogadishu.

Al-Shabaab meddelade tidigare i veckan att de inte erkänner valet av Mohamed och svor att fortsätta strida.

Mohamed Adbullahi Mohamed är amerikansk och somalisk dubbelmedborgare. Han valdes till president av det somaliska parlamentet i början av februari.

Satu Helin/Yle Uutiset

Läs också