Hoppa till huvudinnehåll

Trångt på nya begravningsplatsen i Jakobstad

Nya begravningsplatsen i Jakobstad
Nya begravningsplatsen i Jakobstad. Nya begravningsplatsen i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,begravningsplatser,nya begravningsplatsen

Nya begravningsplatsen i Jakobstad utvidgades för några år sedan men redan då stod det klart att det behövs mera mark för att klara behoven på längre sikt. Staden och samfälligheten har nu kommit överens om ett intentionsavtal för markbyte.

I slutet av maj kommer en arbetsgrupp från samfälligheten att presentera planerna för utvidgningen och grannarna får också säga sin åsikt om planerna.

Utvidgning ända till Gamla Hamnviken

Jakobstad och samfälligheten har kommit överens om ett markbyte för att göra det möjligt att utvidga begravningsplatsen i riktning mot det som kallas Bengt Schalins park och norrut ända till Gamla Hamnviken. Begravningsplatsen är tänkt att få en infart också från Strandvägen.

Den utvidgade begravningsplatsen skall sträcka sig ända ut till Strandvägen vid Gamla hamn
Gamla hamn. Den utvidgade begravningsplatsen skall sträcka sig ända ut till Strandvägen vid Gamla hamn Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,begravningsplatser

Församlingen får drygt två hektar mark och staden får drygt sex hektar mark, bland annat hästhagen i närheten av Aspegrens trädgård. De nya markområdena innebär att gravplatser för kanske 50-60 år framåt i tiden kan tillgodoses.

- Det finns inga konkreta planer ännu, en arbetsgrupp är tillsatt för ändamålet och i slutet av maj är det tänkt att en rapport skall vara klar, säger Marianne Bränn som chef för samfällighetens begravningsväsende.

Chefen för begravningsväsendet i Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet, Marianne Bränn
Marianne Bränn. Chefen för begravningsväsendet i Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet, Marianne Bränn Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,begravningsplatser,marianne bränn

- En del grannar har hört av sig och tror att allt är bestämt redan men så är det inte, nu har vi utrymme och vet åtminstone i vilken riktning det går att utvidga.

Det behövs en ny detaljplan för området och den gör staden upp.