Hoppa till huvudinnehåll

Andrea Julin hörde sitt namn genom hela VM-elddopet: ”Helt fantastiskt”

Andrea Julin, VM i Lahtis 2017.
Andrea Julin utslagen men inte så hemskt missnöjd. Andrea Julin, VM i Lahtis 2017. Bild: Lehtikuva Andrea Julin

Mästerskapsdebuten tog slut i sprintens tidskval för Andrea Julin. En besvikelse att inte få tävla vidare framför en högljudd hemmapublik, men det första VM-äventyret gav enormt mycket vid handen.

– Jag sa före tävlingen att jag inte får vara besviken om jag inte går vidare, men nog är det här ändå en liten besvikelse. Det skulle varit så roligt att få skida en gång till!

Andrea Julin är inte alltför nedstämd efter fristilsprintens tidskval i Lahtis-VM. Det blev en 40:e plats i stortävlingsdebuten och hon var över fyra sekunder från en plats i kvartsfinal, men 22-åringen deppar inte.

– Jag njöt av skidandet, det var jätteroligt att skida i dag, säger Julin. Runt hela banan känner du när de hejar på en, helt fantastiskt. Jag vill tacka alla som kom hit, det var jätteroligt.

Hörde du ditt namn ute i spåren?

– Jo, man hörde nog Julin genom hela banan, berättar IF Minken-sprintern. Speciellt i den sista backen när man var lite extra trött fick man extra kraft när man hörde ropen.

Kunde skippat USA

Inför tävlingen sade Julin att hon vill få ut allt ur kroppen och ”göra sitt bästa kvallopp nånsin”. Det lyckades – åtminstone nästan.

– Jag började lite för sakta. Jag var kanske lite osäker på mig själv, men jag tyckte ändå jag fick ut det jag behövde ur kroppen. Jag skulle inte kunnat göra det mycket bättre.

Andrea Julin, VM i Lahtis 2017.
Julin kom nära sin maxnivå i mästerskapsdebuten. Andrea Julin, VM i Lahtis 2017. Bild: Lehtikuva Andrea Julin

Vill man ändå vara efterklok kan man peka på ett beslut som kan ha inverkat negativt på VM-formen. Julin, som inte trodde på sin plats i Lahtis, åkte till junior-VM i USA för några veckor sedan.

Där blev hon sedan sjuk och formen dalade.

– Självklart, jag skulle kanske fått gjort bättre förberedande träningar och tävlingar hemma. Det var en lång resa. Så om man tänker såhär i efterhand skulle jag inte farit till USA.

Det har snöat i Lahtis hela natten, hur tungt är föret?

– Det är nog tungt, och speciellt för mig som har lite svårt att skida i såhär lös snö. Jag försökte tänka på morgonen att ”det här är perfekt för mig, det här är perfekt för mig”. Men nu efteråt kan jag nog erkänna att det kanske inte var mitt före.

”Inte mitt sista VM”

Men trots några mindre men var VM-äventyret i det stora hela positiv. Hon stannar kvar i Lahtis resten av veckan för att insupa VM-stämningen – som hon hoppas få uppleva mer av i framtiden.

– Det här gav nog jättemycket motivation. Nu ska jag njuta av den här känslan lite extra och fundera vad jag egentligen varit med om. Om vi säger som så att det här inte var mitt sista VM.

Och nästa gång blir det inte bara ett lopp?

– Nä, det blir inte bara ett lopp, ler Julin. Det blir flera.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport