Hoppa till huvudinnehåll

Djurparkens intendent: Vargen intresserad av allt som stoppas in i buren

Vargar i Etseri djurpark 2012.
Arkivbild. Vargar i Etseri djurpark 2012 Vargar i Etseri djurpark 2012. Bild: Lehtikuva varg,djur,Etseri djurpark,Etseri

Intendenten vid Etseri djurpark Mauno Seppäkoski tillbakavisar missuppfattningar om vargolyckan i Etseri djurpark i tisdags.

Seppäkoski säger att vargen inte bet tag i den 7-åriga pojkens hand för att den skulle ha varit hungrig.

- Vargen har konstaterat att det händer något intressant på andra sidan stängslet. Normalt är besökarna en bit från stängslet, och om någon finns nära stängslet blir vargen intresserad.

Seppäkoski beskriver vargen som ett skyggt djur som väjer undan för skötarna som går in i inhägnaden. När föremålet för vargens nyfikenhet finns utanför stängslet vågar vargen närma sig på ett djärvare sätt.

- Vargen behöver inte vara rädd då den andra personen finns utanför stängslet.

Försöker bita på intressanta föremål

Seppäkoski säger att vargen inte bryr sig om det som sticks in genom stängslet är en träpinne, en handske eller till exempel mat - djuren blir intresserade och försöker bita tag i det.

- Det är typiskt för hunddjur och även för många andra djur.

Seppäkoski säger att till exempel korpen uppvisar samma beteende och därför finns det ett staket som håller besökarna på ett visst avstånd från korparnas inhägnad, som dessutom är försedd med ett finmaskigt nät.

Vargarna har flyttats

De fem vargar som fanns i inhägnaden då pojken skadades har flyttats till en inhägnad längre bort från besökarna. Seppäkoski säger att de yngsta av de fem vargarna är 12 år gamla.

Intendenten påpekar att vargarna i parken är riktiga rovdjur. Ingen får gå ensam in i inhägnaden.

Artikeln är baserad på Yle uutisets artikel skriven av Hanne Leiwo.