Hoppa till huvudinnehåll

Isnäs bar fick nya ägare - öppnar i mars

Isnäs bar
Isnäs bar stängde i slutet av fjolåret. Isnäs bar Bild: Yle/Stefan Paavola tooni aspholm,barer,Café

Karre och Pranom Anttonen från Sarvsalö har köpt Isnäs bar i gamla Pernå i Lovisa. Tanken är att fortsätta där Aspholmarna slutade, med några förändringar.

I fjol meddelade ägarna till Isnäs bar att de går i pension efter 40 år som företagare.

Nu har baren hittat nya ägare i Karre och Pranom Anttonen från Sarvsalö. Tidningen Nya Östis var först med nyheten.

Till Yle Östnyland säger Karre Anttonen att han redan i början av fjolåret hörde ryktas om att paret Aspholm skulle gå i pension och sluta med sin verksamhet.

– Vi har bott på Sarvsalö sedan 2003, och har sysselsatt oss själva på olika sätt. Det här var på ett sätt en utvidgning av vår livsstil, säger Anttonen.

Planerna blev allvarligare efter Sarvsalö sommartorg

Redan i början av fjolåret funderade Karre och Pranom Anttonen lite på att ta över bar- och butiksverksamheten i Isnäs. Också andra ortsbor närmade sig paret för att be dem fundera på saken.

De började ändå fundera på saken mer seriöst först efter att Börje Aspholm bad dem komma och titta på baren efter ett sommartorg på Sarvsalö i augusti.

– Vi tänkte att det skulle passa oss i och med att platsen är bekant och det handlar om året runt-verksamhet. Nu har vi jobbat med diverse saker och haft mest bråttom på somrarna.

Anttonen tillägger att han och hans fru kände till att bybutiken på Sarvsalö också stänger. Den var de ändå inte lika intresserade av, eftersom det handlar om sommarverksamhet.

Baren en viktig plats

Karre Anttonen säger att han inte har varit en stamkund på Isnäs bar under Aspholmarnas tid, trots att han nog har haft vägarna förbi. Mest har han använt baren som en mötesplats vid behov, men en och annan mjölkförpackning har han också köpt.

– Jag åker ganska ofta in till Borgå på grund av jobb och hobbyer, så jag har mest susat förbi. Men nog har baren varit en viktig plats för oss också.

Anttonen berättar att paret i hög utsträckning kommer att fortsätta i Aspholmarnas fotspår med bar och café samt livsmedelsförsäljning.

Beslutet att ta över baren handlade inte om ekonomi, utan mer om vår livsstil. Det binder ändå oss ganska mycket, så vi vill hjälpa ortsborna genom att ge dem så bra service som möjligt.― Karre Anttonen

Dessutom kommer de att testa bjuda på sopplunch under vardagar, endera från måndag till fredag eller från måndag till torsdag beroende på behovet. En liten förändring i utbudet av varmrätter ska det också bli.

– Vi kommer att sälja våra vårrullar, som man kanske kan kalla för kända vid det här laget. Min fru lagar vårrullar som vi har sålt på Sarvsalö sommartorg i över tio år, och många Isnäsbor brukar komma dit. Nu kommer vi att bjuda på dem året runt.

På fredagar och lördagar blir det förlängda öppettider, och möjligtvis något slags kvällsprogram i baren för dem som inte orkar ta sig in till Borgå.

Öppnar i mars

Paret Anttonen vill också gärna höra Isnäsbornas önskemål om utbudet i baren. Tanken är att göra något slags förfrågan bland ortsborna för att kartlägga deras behov.

– Beslutet att ta över baren handlade inte om ekonomi, utan mer om vår livsstil. Det binder ändå oss ganska mycket, så vi vill hjälpa ortsborna genom att ge dem så bra service som möjligt.

Tanken är att Isnäs bar öppnar sina dörrar under mars månad. Något exakt datum finns ännu inte, eftersom det tar lite tid för byråkratins hjul att mala. Köket ska dessutom genomgå en liten renovering.

Karre Anttonen säger ändå att han tror att baren kan öppna i mitten av mars.

– Vi öppnar så fort det är möjligt. Troligtvis öppnar caféet och livsmedelsförsäljningen först, och baren sedan när utskänkningstillstånden är i skick.

Läs också