Hoppa till huvudinnehåll

Migri blir försiktigare med att avvisa offer för människohandel till Italien

Anonyma händer mot ett rödfärgat fönster.
Anonyma händer mot ett rödfärgat fönster. Bild: EPA/ Alamy frihetsberövande,maktmissbruk,Förtryck,människohandel,psykiskt våld

Migrationsverket i Finland (Migri) har kollat förhållandena för offer för människohandel i Italien. Enligt Migris bedömning har Italien en bra lagstiftning vad gäller offer för människohandel, men systemet är hårt överbelastat.

Efter kritik om hur offer för människohandel utvisas har Migri gjort ett besök på plats i Italien tillsammans med Polisstyrelsen, diskrimineringsombudsmannen och hjälpsystemet för offer för människohandel för att kolla läget.

Enligt Migri kommer det här att påverka beslutsfattandet om avvisningar från Finland till Italien, eftersom man har upptäckt att det finns risk för att offren inte får hjälp i Italien.

– Informationen som vi samlat under resan påverkar vårt beslutsfattande. Migrationsverket överväger i fortsättningen ännu noggrannare och mer individuella avvisningar av offer för människohandel till Italien, säger Migrationsverkets överdirektör Jaana Vuorio.

Offren måste själva bevisa att det finns hot

Ett problem är att informationsförmedlingen inte fungerar som den borde. Enligt myndigheterna i Italien överförs nödvändigtvis inte all information till de korrekta parterna.

Om myndigheterna inte får information om hurdan hjälp en person behöver så kan all hjälp ta slut.

De italienska myndigheternas avsikt är att offer för människohandel ska få hjälp. Men enligt reglerna ska offren själva kunna bevisa att det finns ett akut säkerhetshot, och det lyckas inte alltid.

Hundratusentals asylsökande och invandrare har anlänt till Italien under de två senaste åren, vilket har lett till överbelastning i det italienska systemet.

Nigerianska människohandelsnätverk

Det är främst nigerianska kvinnor och flickor som är utsatta för människohandel i Italien. Risken för att de ska bli tvingade till prostitution är stor.

Över 15 000 nigerianska kvinnor och flickor har kommit till Italien under de senaste åren. Många av dem tror att de ska till Italien för att städa eller ta hand om barn.

De nigerianska människohandelsnätverken i Italien är omfattande och de har kontakter till maffian.

Enligt Migri kan människohandlare använda flyktingar som återvänt från Finland till Italien och på nytt föra in dem i människohandelsträsket.