Hoppa till huvudinnehåll

Nytt giftfritt flamskyddsmedel utvecklas vid ÅA

Carl-Erik Wilén, Teija Tirri och Timo Ääritalo i forskningslaboratoriet.
Carl-Erik Wilén, Teija Tirri och Timo Ääritalo i forskningslaboratoriet. Carl-Erik Wilén, Teija Tirri och Timo Ääritalo i forskningslaboratoriet. Bild: Yle/Samuli Holopainen timo ääritalo

Forskare vid Åbo Akademi har utvecklat ett nytt, giftfritt flamskyddsmedel. Många av de saker som vi dagligen använder är skyddade med flamskyddsmedel för att de inte ska brinna så lätt.

Det här gäller exempelvis möbler, barnvagnar, isoleringsmaterial och bilsitsar. Flamskyddsmedel kan till och med finnas i kläder.

Många av de flamskyddsmedel som används i dag innehåller ändå brom, som är giftigt. Det är ännu oklart hur brom påverkar människan, men man misstänker att brom kan orsaka cancer, inverka på fostrets utveckling och störa människans hormonbalans.

Bromerade flamskyddsmedel är ändå effektiva och därför används de. Nu har alltså forskare vid Åbo Akademi hittat ett alternativ till brom.

Forskargruppen, som leds av Carl-Erik Wilén, professor i teknisk polymerkemi, har utvecklat ett nytt flamskyddsmedel som innehåller sulfonamider. Det här medlet är giftfritt och det behövs inte stora mängder av ämnet för att det ska ha en effekt.

Redan nu finns giftfria flamskyddsmedel, men det behövs stora mängder av medlen för att de ska ha någon inverkan. Därför kan ÅA-forskarnas flamskyddsmedel vara revolutionerande.

Uppfinningen ska kommersialiseras

Sulfonamider kan också läggas till i plast under tillverkningsprocessen och det öppnar möjligheter att tillverka flamskyddat plast.

Den nya uppfinningen som professor Wiléns forskargrupp har kommit fram till ska nu kommersialiseras. Cirka 20 företag runt om i världen testar som bäst flamskyddsmedlet i sina produkter.

Carl-Erik Wilén
Carl-Erik Wilén. Carl-Erik Wilén Bild: Yle/Samuli Holopainen carl-erik wilén

Ett av de företag som testar det nya medlet är finska Kiilto, som bland annat tillverkar städprodukter. Företaget ska utreda om flamskyddsmedlet kunde användas i träimpregneringsmedel. Vid Kiilto säger man att det finns ett stort behov av en ny typ av flamskyddsmedel exempelvis inom byggbranschen.

Forskargruppen tror också att flamskyddsmedlet väcker intresse inom bygg-, logistik- och textilindustribranschen.

Den ursprungliga artikeln på finska Yle Uutisets webbplats hittar du här.

Redaktör: Harri Palmolahti/ Yle Uutiset, översatt av Nora Engström/ Yle Åboland

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland