Hoppa till huvudinnehåll

Poppuppbutiker och caféer fyller Granitborgen i Hangö i sommar

Ett hus i sten vid Östra hamnen i Hangö som kallas granitborgen.
Granitborgen är närmare 1 500 kvadratmeter stor. Ett hus i sten vid Östra hamnen i Hangö som kallas granitborgen. Bild: Yle/Marica Hildén granitborgen hangö

Ägaren till Granitborgen i Hangö vill tillfälligt fylla byggnaden med poppuppbutiker och caféer. Nu söks en lokal samarbetspartner som kan hålla i trådarna inkommande två somrar.

Granitborgen på Hamngatan i Hangö såldes för snart ett år sedan till företaget Kiinteistö Oy Meri-Teijo Keskus. Företaget äger sedan tidigare ett slalom- och fritidscentrum i Bjärnå.

Än så länge vill företaget inte yppa något om sina långsiktiga planer för byggnaden.

- Grundplanen är ett större projekt som vi planerar och förverkligar. Den kommer förhoppningsvis att offentliggöras inom en månad, säger vd Olli Lehti.

Övning inför framtiden

Det som i alla fall är klart är att man vill få i gång något slags verksamhet i Granitborgen så snabbt som möjligt. De två inkommande somrarna hoppas Lehti att byggnaden fylls av olika slags verksamhet, som till exempel poppuppbutiker, caféer och evenemang.

- Vi vill få i gång verksamheten i byggnaden samtidigt som vi utvecklar planen på lång sikt. Det finns stor potential och verksamheten är en förberedande övning inför det som formas i framtiden.

Östra hamnen i Hangö.
Granitborgen finns i Östra hamnen, dit många turister vallfärdar om somrarna. Östra hamnen i Hangö. Bild: Yle/Marica Hildén östra hamnen magasin

Många företagare har redan varit i kontakt med Olli Lehti och visat intresse för verksamhet i Granitborgen.

Det som nu behövs är en lokal samarbetspartner som kan hålla i trådarna och sköta kontakten med de intresserade företagarna. Kiinteistö Oy Meri-Teijo Keskus kunde sedan vara med på ett hörn och hjälpa till med bland annat nationell marknadsföring, säger Olli Lehti.

- Man kan också tänka sig att de företagare som är med nu kan ha förtur i det framtida projektet.

Byggnaden har snyggats upp

Hittills har det inte skett stora förändringar i Granitborgen. Ägaren har bland annat snyggat upp byggnaden och jämnat ut gårdsplanen med makadam.

- Vi har inte gjort någon direkt renovering. Byggnaden är trevlig på ett rustikt sätt och bara man investerar i några målarburkar blir det riktigt fint, säger Olli Lehti.

Turister vill shoppa mera

Många turister i Hangö önskar flera och bättre möjligheter att shoppa i Östra hamnen, säger stadens turistchef Marika Pulliainen. De tio butiker som nu finns i Östra hamnen är alla i användning.

- Det finns ett stort behov av poppuppbutiker och det är många som söker plats i Östra hamnen för dem, säger Marika Pulliainen. Så jag tror att det passar bra i Granitborgen.

Förhoppning om snabbt detaljplanearbete

Detaljplanen för Östra hamnen börjar så småningom göras och det tar flera år innan den är godkänd och klar, påpekar Marika Pulliainen. Därför vill hon inte diskutera några visioner kring byggnaden.

- Det skulle vara bra att detaljplanearbetet kommer i gång så snabbt som möjligt eftersom det är väldigt viktigt för turisterna.

Hangö stad ordnar några evenemang per år i Granitborgen och då är staden i direkt kontakt med den som sköter byggnaden.

- Det som vi kan göra från turistbyråns sida är att ge kontaktuppgifterna åt intresserade företagare. Sedan är det ju självklart att de behandlar sakerna sinsemellan.

Läs också