Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Regeringen beredd att bevara Malms flygplats

malms flygplats
Malms flygplats öde verkar fortfarande inte vara avgjort. malms flygplats Bild: Yle/Helena von Alfthan malms flygplats

Malms flygplats kan bevaras om man lyckas nå en överenskommelse med Helsingfors stad, säger statsminister Juha Sipilä (C).

Sipilä uttalade sig under riksdagens remissdebatt på torsdagen. Riksdagen debatterade medborgarinitiativet Lex Malmi som vill bevara Malms flygplats för flygtrafik. Medborgarinitiativet har undertecknats av 56 067 personer.

"Ett misstag"

2014 drog den dåvarande regeringen sig ur Malms flygplats och överlät den till Helsingfors stad. Staden har planer på att bygga 25 000 bostäder på området.

- Beslutet år 2014 var ett misstag. Den nuvarande regingen är beredd att bevara Malms flygplats för flygtrafik om vi lyckas nå en överenskommelse med staden, säger statsminister Juha Sipilä.

Det här kunde ske antingen genom att upplösa avtalet eller genom att staten hittar ett annat område där Helsingfors stad kan bygga bostäder.

- Ett markbyte låter som en bra idé. Vi ska också komma ihåg att också om flygtrafiken bevaras i Malm, kan man bygga 10 000 bostäder på området, sade åländska riksdagsledamoten Mats Löfström som sitter som obunden i Svenska riksdagsgruppen.

Lex Malmi fick beröm av många riksdagsledamöter för att vara ett sällsynt välunderbyggt medborgarinitiativ.

Frågan skickas nu vidare till riksdagens kommunikationsutskott.

Helsingin Sanomat skriver att Sipiläs utspel väcker förvåning bland Helsingforspolitiker.

- I teorin skulle det vara möjligt att komma överens om markbyte, om staten har motsvarande marker som man vill överlåta till bostäder. Den enda möjligheten är Sandhamn och jag har förstått att staten inte är villig att överlåta området för att bygga bostäder, säger biträdande stadsdirektör Anni Sinnemäki (De gröna).