Hoppa till huvudinnehåll

Snön har svikit Samuel och hans skidlift

Samuel sitter och betraktar de kala glaciärerna i Bolivia.
Samuel vid sin numera nerlagda skidlift. Samuel sitter och betraktar de kala glaciärerna i Bolivia. Bild: Johan Legraie Yle Fem,dokumentärprogram,samuel mendoza

Samuel som brukar sköta skidliften vid en anläggning nära La Paz tittar förstrött ut genom fönstret. Huset är förfallet och hänger halvvägs ut över ett stup. Längs väggarna står hinkarna uppradade och samlar upp det vatten som läcker in genom taket. Snön har svikit honom.

Dokumentären Samuel bland molnen tar oss till Bolivia och glaciären Chacaltaya. När Samuel som barn såg en bild på en slalomåkare visste han vad han ville göra som vuxen. Han lärde sig själv åka skidor och hans jobb blev att sköta skidliften på glaciären året runt. En gång i tiden var det en av de mest högt belägna backarna i världen.

I generationer har hans förfäder bott här på världens tak och jobbat i de snöiga bergen. Att sköta skidliften skulle vara Samuels kall. Men nu har snön övergett honom och alla andra.

Ännu kommer vandrare till bergen för att vandra och beundra den storslagna naturen, men de blir allt färre och lämnar inte mycket pengar efter sig.

När ensamheten blir för stor går Samuel ner till släkt och vänner i staden La Paz. Här finns i alla fall rinnande vatten och någon att samtala med. Frågan är när dagen kommer då han inte orkar ta sig upp på berget igen?

Medan vetenskapsmännen diskuterar och mäter förändringarna i väderleken så tillber Samuel bergets andar. Han hoppas att glaciären en dag skall återvända men det ser inte allt för hoppfullt ut. Experterna förutspår snarare det motsatta vilket inom en period på tio till tjugo år skulle innebära en brist på vatten för alla som bor i området.


Orginaltitel: Samuel in the clouds (Belgien & Nederländerna 2016)
30 dagar på Arenan

En dokumentär av Pieter Van Eecke

Landet som lovar mycket men gör lite

Bolivia ligger både i topp och i botten när det gäller miljöarbete. Så var situationen i alla fall 2011 när Yles reporter Mårten Wallendahl gjorde ett inslag kring miljöarbetet i landet. Då hade man precis gett Moder Jord mänskliga rättigheter och talade varmt om sin natur i festtalen.

Sanningen var dock att smoggen från biltrafiken låg precis lika tjock som tidigare och ingen direkt lösning fanns i sikte. Det är en sak att stifta lagar och en helt annan att följa upp dem.

I inslaget intervjuar Wallendahl miljöexperten Cesar Moreno som drivers EU:s miljöarbete i Bolivia samt miljökonsulten Pierre Fruhling. Wallendahl tar sig också upp på Bolivias glaciärer för att bevittna miljöförändringen med egna ögon.

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem