Hoppa till huvudinnehåll

Trumpadministrationen återkallar toalettlag för transpersoner

Unisexbadrum i USA
Toalett för alla, oberoende av könsidentitet. Unisexbadrum i USA Bild: JASON SZENES/ EPA USA,Unisex public toilet

President Donald Trumps administration återkallade i går de statliga riktlinjer som tillåter transpersoner i skolor att använda den toalett de känner sig mest bekväma med. Hbtq-rörelsen har sett den så kallade toalettlagen som ett viktigt skydd för en utsatt grupp och varnar för förkrossande följder.

Tjänstemän vid USA:s undervisnings- och justitieministerier skickade i går ett brev till de offentliga skolorna i USA med nya instruktioner gällande den så kallade toalettlagen. Skolorna uppmanades att bortse från de riktlinjer som gavs under den förra presidenten Barack Obamas tid i Vita huset.

Det var i maj i fjol som Obamaadministrationen skickade ut ett brev till skolorna där de uppmanades se till att transpersoner fick använda den toalett som stämmer överens med deras könsidentitet. Det var alltså dessa riktlinjer som Trumpadministrationen nu upphävde.

Frågan ska lösas på delstats- och lokal nivå

Trumpadministrationen motiverade sitt beslut med att de tidigare instruktionerna saknade en omfattande juridisk analys och med att de inte gått igenom en offentlig förhandsgranskning. Ministerierna ansåg också att de skapade förvirring och förorsakade juridiska utmaningar.

Några nya instruktioner gavs däremot inte ut, och sådana är inte heller på väg. Både justitieministern Jeff Sessions och undervisningsministern Betsy DeVos sade att frågan ska lösas på delstats- och lokalnivå.

Både fördömanden och applåder

Beslutet om att återkalla toalettlagen fördömdes omedelbart av olika organisationer som jobbar för hbtq-rättigheter, alltså rättigheter för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. De anser att möjligheten att välja skoltoalett enligt könsidentitet är en mänsklig rättighet.

Organisationerna ansåg att ett återkallande av toalettlagen kan ha förkrossande följder för en redan utsatt grupp. Bland annat visar en studie från i fjol att 30 procent av transpersonerna i skolålder har försökt begå självmord åtminstone en gång.

Däremot applåderades beslutet av olika värdekonservativa krafter som motsätter sig själva tanken på att en elev kan identifiera sig med ett annat kön än det biologiska könet. De anser att toalettlagen skapar en otrygg miljö för eleverna.

Seger för Sessions

Återkallandet av toalettlagen kan ses som en seger för justitieministern Jeff Sessions, som är känd för att motsätta sig en utökning av hbtq-personers rättigheter.

Undervisningsministern Betsy DeVos sägs däremot ha varit redo att behålla toalettlagen, men blev överkörd av sin mera erfarna kollega, den tidigare senatorn Sessions.

Enligt flera amerikanska medier ombads också president Donald Trump ta ställning i frågan och valde då att ställa sig på Sessions sida.

alabamasenatorn jeff sessions
USA:s justitieminister Jeff Sessions. alabamasenatorn jeff sessions Bild: EPA/SHAWN THEW Jeff Sessions

Kritiken mot DeVos kan öka

Frågan om transpersoners rättigheter i skolorna är laddad och kan leda till att kritiken mot Betsy DeVos i de offentliga skolorna ytterligare trappas upp. Lärarfacket och många enskilda lärare motsatte sig valet av DeVos till undervisningsminister. Den oerfarna DeVos anses inte ha kunskap om skolvärlden och beskylls för att ha köpt sig en plats i Trumps kabinett genom åratal av donationer till politiker i det republikanska partiet.

Kritikerna får nu vatten på sin kvarn eftersom DeVos tvingades vika sig i frågan.

Betsy DeVos
USA:s undervisningsminister Betsy DeVos. Betsy DeVos Bild: EPA/ERIK LESSER Betsy DeVos,USA

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes