Hoppa till huvudinnehåll

Turerna kring USA:s nya immigrationspolitik fortsätter

Människor protesterar mot presidenten i Los Angeles den 18 februari.
Människor protesterar mot presidenten i Los Angeles den 18 februari. trump

Mexiko har protesterat kraftigt mot USA:s planer på att göra det lättare att utvisa papperslösa immigranter. Samtidigt meddelar Vita huset att den nya versionen av presidentens inreseförbud skjuts fram.

Ministern för inrikes säkerhet John Kelly tonar ändå ner saken lite och har meddelat att det inte kommer att bli fråga om några massutvisningar. Papperslösa kommer ändå att utvisas i snabbare takt än tidigare.

Vi tänker inte ta emot dem.― Luis Videgaray, Mexikos utrikesminister

Enligt de nya planerna ska papperslösa som har gjort sig skyldiga till mindre förseelser kunna utvisas snabbt. Det gäller till exempel lindriga trafikförseelser eller snatteri, och det förutsätts inte att man har dömts för något brott.

Det finns uppskattningsvis 11 miljoner immigranter som vistas olagligt i USA.

Ska skickas till Mexiko oavsett nationalitet

Enligt planerna kommer papperslösa immigranter att utvisas till Mexiko, oavsett vilket land de ursprungligen kommer från.

Det är oklart om USA har rätt att tvinga Mexiko att ta emot utlänningar. Mexikos utrikesminister Luis Videgaray har ändå gjort klart att Mexiko inte kommer att göra det.

- Vi kommer inte att acceptera det eftersom vi inte måste göra det och det inte ligger i Mexikos intresse, sade Videgaray.

USA:s s utrikesminister Rex Tillerson och ministern för inrikes säkerhet, John Kelly, är för tillfället på besök i Mexiko.

Inreseförbud skjuts fram

Samtidigt har Vita huset meddelat att den nya versionen av presidentens kontroversiella inreseförbud kommer att vara klar nästa vecka. Tidtabellen för det nya inreseförbudet har redan skjutits upp flera gånger.

Trump presenterade sitt inreseförbud för personer från sju i första hand muslimska länder i slutet av januari. Förbudet ledde till stora protester och har tillfälligt stoppats av amerikanska domstolar.

Det nya inreseförbudet ska enligt uppgift likna det ursprungliga och gälla samma länder. Vita huset har uppgett att det nya inreseförbudet behandlar en del av de frågor som domstolarna har lyft fram som problematiska.

Läs också