Hoppa till huvudinnehåll

Vamia börjar utbilda schaktningsmaskinförare på svenska

Grävmaskin på Domgårdens soptipp
Schaktningsmaskinförare lär sig köra bland annat grävmaskin och hjullastare. Grävmaskin på Domgårdens soptipp Bild: Yle/Jeannette Lintula grävmaskin

Det råder ett stort behov av schaktningsmaskinförare i Österbotten. Vamia inleder därför en svenskspråkig utbildning för schaktningsmaskinförare.

I Österbotten finns många små och medelstora företag som är i behov av fackmän inom branschen. Många schaktningsmaskinförare grundar också egna företag och utför entreprenader som självständiga företagare.

Under utbilningen till schaktningsmaskinförare lär man sig att köra och använda olika jordbyggnadsmaskiner såsom grävmaskin och hjullastare. I utbildningen ingår C-körkort och grundläggande yrkeskompetens inom transportbranschen.

Yrkesmännen inom branschen bygger och arbetar med teknik som finns ovanför och under marken, producerar de stenmaterial som behövs vid byggandet och svarar för återvinning av byggmaterial samt för krävande specialtransporter och lyftarbeten.

Utbildningen är 2,5 - 3 år lång

Vasas yrkesutbildning, nuvarande Vamia, har lång erfarenhet av utbildning inom området. Finskspråkig utbildning för schaktningsmaskinförare har funnits sedan år 2002.

Vid vårens gemensamma ansökan kan man söka både till svensk -och finskspråkig utbildning för schaktningsmaskinförare. Till båda grupperna antas 20 studerande. Personer som har gått ut grundskolan, som avlagt studentexamen och sådana som redan har en yrkesexamen kan söka till utbildningen.

De som avlagt examen kan sedan söka vidare till studier vid yrkeshögskola eller universitet.

Utbildningstiden är beroende på grundutbildning 2,5-3 år.

Läs också