Hoppa till huvudinnehåll

Venezuelas VM-amatör fick hjälp med skidor och stavar: ”Inte använt sådant förut”

Adrian Solano.
Adrian Solano har varit ett leende hela VM. Adrian Solano. Bild: Yle/Tomi Hänninen adrian solano

Venezuelas Adrian Solano har blivit VM:s första stora snackis. Sprinten slutade med att han förlorade med över 10,5 minut till kvalvinnaren. Nu frågar sig alla hur han får delta i Lahtis.

I gårdagens kval över tio kilometer klassiskt fick Adrian Solano hela skidvärldens blickar på sig. Det som alla frågade sig var vad det var som pågick.

Venezuelanen halkade runt, föll otaliga gånger, irrade bort sig och till slut avbröt han. Dessutom såg han snö för första gången i Finland. Han har bara tränat på rullskidor tidigare.

– Snö är en fantastisk upplevelse! Jag kom till Finland i natt och såg snö för första gången på morgonen. Jag har iskallt men det gör ingenting, det här är fantastiskt, sa han då.

Allt stämmer enligt Solano

I dag åkte Solano sitt andra lopp i mästerskapet. Han slutade tvärsist i sprintkvalet. Han tog gott om tid på sig i spåret. Han avverkade de 1,6 kilometrarna på knappt fjorton minuter.

Den ryske kvalvinnaren Sergej Ustiugov avverkade samma sträcka på drygt tre minuter.

Solanos insatser har fått skidvärlden att fråga sig om allt verkligen stämmer. Till Ilta-Sanomat säger han att det verkligen är sant.

– Jag är stolt över mig själv trots allt snack. Jag har inte sett snö förut och aldrig åkt skidor på snö. Jag klarade fem kilometer i kvalet. Jag vill fortsätta med skidåkning.

Krävs bara en licens

VM:s tävlingsledare Jussi Prykäri förklarar för Ilta-Sanomat hur det är möjligt att en idrottare som aldrig har sett snö får åka i VM.

– För att vara med i ett kval krävs en betald Fis-licens och att ett land som hör till Fis anmäler idrottaren.

Prykäri ger också en bild av vilken nivå Solano ligger på.

– För första gången hjälpte jag en åkare med bindningarna och att sätta fast stavarna. Han har tydligen inte använt sådant förut.

Läs mera:

Adrian Solano har fallit på rumpan.

Överlyckliga folkfavoritens första kontakt med snö: kom inte i mål i kvaltävlingen

Venezuelas Adrian Solano blev något av en kultfigur på grund av sin färggranna resa till skid-VM. Då han väl kom ut i spåret fortsatte svårigheterna men det förstörde inte debutantens dag.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport