Hoppa till huvudinnehåll

Berner fick förtroende

Kommunikationsminister Anne Berner i riksdagen
Kommunikationsminister Anne Berner i riksdagen Bild: Aimo-Antti Koivisto/Lehtikuva Anne Berner,Kommunikationsministeriet,kommunikationsminister

Kommunikationsminister Anne Berner (C) har fått riksdagens förtroende med rösterna 110-42. Omröstningen gällde Berners agerande i fråga om statsbolaget Finavias förlustbringande derivataffärer.

Nio ledamöter lade ner sin röst och 38 var frånvarande.

Bland oppositionspartierna röstade Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna för förtroende. De gröna lade ner sin röst, utom en som röstade för förtroende. Berner stöddes av alla tre regeringspartier.

Omröstningen skedde på initiativ av Socialdemokraterna som med stöd av Vänsterförbundet i onsdags krävde en förtroendeomröstning.

Riksdagen diskuterade under veckan revisionsutskottets betänkande om riskhanteringen i statsbolag. Den springande punkten var Berners agerande hösten 2015 då skadorna av derivataffärerna började uppdagas.

Frågan var varför Berner inte gick vidare med skadeståndstalan mot Finavias tidigare styrelse och revisions- och konsultföretaget Deloitte.

De misslyckade derivataffärerna förorsakade Finavia en förlust på minst 34 miljoner euro.