Hoppa till huvudinnehåll

Heikkinen: Dags att nolla läget efter VM 2001

Matti Heikkinen.
Matti Heikkinen ska totalt åka fyra sträckor under hemma-VM. Matti Heikkinen. Bild: Lehtikuva Matti Heikkinen

”Den där inskränktheten som har präglat skidåkningen under de senaste åren är borta.” Det säger Matti Heikkinen, som vill att vi går vidare efter skandal-VM 2001 nu.

I morgon avgörs det det första distansloppet i årets skid-VM. Både damerna och herrarna ska åka skiathlon – en distans som inte fanns med när VM senast ordnades i Lahtis 2001.

Hur det gick då behöver vi knappast reda ut närmare här. Matti Heikkinen är ett av de stora finländska hoppen i skiathlon och han vill se allt från den positiva sidan nu.

– Vi har haft ett så stort trauma efter VM 2001 att det verkligen är dags att nolla läget nu. Vi får lov att förstå att det är en del av den finländska idrottshistorien och att många känslor förknippas med det, säger han enligt Yle Urheilu.

Annan stämning

Heikkinen anser att det finns ett annat sug och en annan ton runt skidåkningen i februari 2017.

– Runt de här mästerskapen har det funnits en positiv stämning. Den där inskränktheten som har präglat skidåkningen under de senaste åren är borta.

Heikkinen är en av hemmaåkarna som hoppas på framgångar i Lahtisterrängen. Han har en väldigt stabil världscupsäsong bakom sig med många topplaceringar.

Positiv inför VM-starten

Heikkinen förväntas åka fyra VM-lopp: skiathlon, femton kilometer klassiskt, herrstafetten och femmilen. Han beskriver det som en liten tour.

– Det är ett tufft schema, men kroppen känns bra och allt har gått åt rätt håll. Det visade loppet i Otepää (femma på femton kilometer klassiskt). Hur det än går i skiathlonen gör det gott för de kommande tävlingarna.

– Banan i Lahtis är krävande. Om man går över sin gräns för tidigt är det kört.

De tre övriga herråkarna i skiathlonen är Lari Lehtonen, Ville Nousiainen och Perttu Hyvärinen.