Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforsare får tycka till om nationalstadspark

flygbild över sveaborg
Sveaborg är en natur- och kulturmiljö som borde vara en del av en framtida nationalstadspark, anser De grönas Otso Kivekäs. flygbild över sveaborg Bild: Sveaborgs förvatningsnämnds bildarkiv / Skyline photo Sveaborg

Helsingfors ser ut att få en egen nationalstadspark. Ett enigt stadsfullmäktige anser att staden borde utreda möjligheten redan i år. Invånarna ska få berätta vilka natur- och kulturmiljöer de tycker är värda att bevaras.

- I princip är det inte ett beslut att vi ska ha en park utan bara att vi ska starta processen, säger Otso Kivekäs, fullmäktigeledamot för De gröna. Men ett enhälligt fullmäktige betyder kanske i praktiken att vi ska grunda parken.

Helsingforsfullmäktige gav på onsdagen tummen upp för en motion som föreslår att staden börjar utreda möjligheten att grunda en nationalstadspark.

Fullmäktige tyckte också att planeringen borde påbörjas redan i år. Invånarna får delta i processen genom att berätta vad stadens parker, skogar och kulturmiljöer betyder för dem och vilka områden som borde inkluderas i en nationalstadspark.

Otso Kivekäs
Enligt Otso Kivekäs (Gröna) är Helsingforsfullmäktiges enighet i frågan ett gott tecken. Otso Kivekäs Bild: Yle/Helena von Alfthan Otso Kivekäs

Otso Kivekäs skulle gärna se skärgården som en del av en nationalstadspark, vid sidan av Centralparken förstås.

För gemene helsingforsare har en nationalstadspark framför allt ett symboliskt värde, säger han.

- Idén är att man kan se hurudan stads-, natur- och kulturmiljö vi har i Helsingfors. Också kulturmiljöer som Sveaborg är jätteviktiga.

En nationalstadspark bevarar miljön på området oberoende av förändringar i framtida stadsplanering. I likhet med nationalparker kopplas staten in i regleringen av en nationalstadspark.

 • Kvinnors pensioner i genomsnitt en femtedel lägre än männens

  Orsakerna ojämställdhet och fördelningen av familjeledighet.

  Brister i jämställdhet på arbetsmarknaden och den ojämna fördelningen av omsorgsansvaret är de största bakomliggande orsakerna till pensionsskillnaderna, visar en ny rapport av Pensionsskyddscentralen.

 • Mannen som möjligen hotade kvinna i Pargas har gripits

  Polisen är förtegen om utredningen.

  Utredningen kring det fall, där en äldre kvinna möjligen hotades med kniv i Pargas fortsätter. Polisen har gripit en person, som möjligen är inblandad i fallet. I det här skedet är polisen mycket förtegen om utredningen.

 • Psykiatrin i Vasa förlorar ytterligare en chef

  Ansvarsområdschefen Pirjo Kumpulainen har sagt upp sig.

  Pirjo Kumpulainen, ansvarsområdschef inom psykiatrin vid Vasa sjukvårdsdistrikt, har sagt upp sig. Enligt chefsöverläkare Christian Kantola ligger det ingen dramatik bakom uppsägningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen