Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforspolitiker kallar Sipiläs flygplatsutspel valfläsk - "Speciellt om det här öppnar Pandoras ask"

Flyg på malms flygstation
Regeringen fattade 2014 beslut om att Finavia lämnar Malms flygplats men nu vill den sittande regeringen ändra på det beslutet. Flyg på malms flygstation Bild: Yle/Laura Klingberg malms flygplats

Centern i Helsingfors är nöjd med att statsminister Juha Sipilä (C) vill rädda Malms flygplats i Helsingfors. SDP, Samlingspartiet och De gröna anser att avtalet från förra regeringsperioden ska hållas fast.

Staten och Helsingfors stad har tidigare kommit överens om att det byggs bostäder för 25 000 på flygplatsen och planen ingår i Helsingfors generalplan som godkändes av stadsfullmäktige i höstas.

SDP:s gruppordförande i Helsingforsfullmäktige Tomi Sevander är förvånad över statsminister Juha Sipiläs (C) uttalande i riksdagen under torsdagens remissdebatt. Debatten handlade om medborgarinitiativet om att bevara Malms flygplats för flygtrafik.

- Det vore väldigt speciellt att Pandoras ask öppnas när det gäller Malms flygplats och att staten därmed börjar inhibera beslut som fattats av en kommun. Det kan bli ett bottenlöst träsk och lönar sig inte, säger Sevander.

Han misstänker att Sipiläs utspel handlar om valfläsk.

- Det är förståeligt när kommunalvalet närmar sig att man kommer med speciella uttalanden, säger Sevander.

Samlingspartiets gruppordförande i Helsingforsfullmäktige Laura Rissanen håller med.

- Tidpunkten för statsministerns utspel är lite märklig, säger hon.

Sinnemäki: Sipiläs uttalanden inte realistiska

Rissanen hörde tidigare till dem som vill bevara Malms flygplats men hon anser nu att man ska hålla fast vid de beslut som staten och staden tidigare har fattat.

- När staten beslöt att inte längre upprätthålla flygplatsen på området har staden all rätt att planlägga det. Enligt generalplanen byggs det bostäder där och Helsingfors har agerat enligt det. Fullmäktige har redan flera gånger fattat beslut om saken.

Biträdande stadsdirektören med ansvar för stadsplanering, Anni Sinnemäki (Gröna) anser att statsministerns uttalanden inte är realistiska.

- Statsministern har inte gett löfte om att regeringen gör något som leder till att staten igen upprätthåller Malms flygplats som man redan har givit upp, säger Sinnemäki.

Anni Sinnemäki.
Biträdande stadsdirektör Anni Sinnemäki anser att Sipiläs utspel om Malms flygplats inte är realistiskt. Anni Sinnemäki. Bild: Yle pryl

Bara Sandhamn kan ersätta Malms flygplats

Sipilä sade i torsdags att regeringen kan rädda Malms flygplats genom att erbjuda ett ersättande område åt Helsingfors stad. Enligt Sinnemäki vore det enda möjliga området i så fall Sandhamn, men försvarsmakten vill knappast ge upp det.

- Jag tror inte att staten ger upp Sandhamn. Det är redan flera år sedan Helsingforsfullmäktige godkände avtalet om att Finavia drar sig från Malms flygplats och ger Helsingfors rätten att använda flygplatsens mark. Nu tycker jag att det är förnuftigt att hålla fast i vad vi tidigare har kommit överens om, säger Sinnemäki.

Jag tror inte att staten ger upp Sandhamn. Det är redan flera år sedan Helsingforsfullmäktige godkände avtalet om att Finavia drar sig från Malms flygplats.― Anni Sinnemäki, biträdande stadsdirektör

Inom centern i Helsingfors gläds man över Sipiläs kommentarer.

- Centern har länge varit för att Malms flygplats bevaras och vi är väldigt nöjda över att statsministern är på samma linje, säger Terhi Peltokorpi (C).

Samlingspartiet delat

I onsdags behandlade Helsingforsfullmäktige en motion av Helena Kantola (Sannf) om att bygga en internationell flygpark på Malms flygplats. Parken skulle bli ett center för flygtrafiken som stöder näringslivet i Helsingfors. Förslaget förkastades ändå av Helsingforsfullmäktige.

Terhi Peltokorpi (C) anser att Malms flygplats öde ännu kan behandlas i fullmäktige.

- Efter kommunalvalet kan situationen förändras när borgmästarmodellen tas i bruk. Det kan förändra den här diskussionen, säger hon.

SDP:s Tomi Sevander tror inte att frågan längre behandlas i fullmäktige.

- Jag tror inte det och hoppas inte det heller. Vi anser att det behövs bostäder och Malms flygplats passar bäst för det.

Inom Samlingspartiet finns både de som vill bevara Malms flygplats för flygtrafik och de som vill att det byggs bostäder på området.

- Samlingspartiet utgår från att vi håller fast vi det som vi har kommit överens om med staten, säger gruppordförande Laura Rissanen.

Yle Uutiset/ Ulla Malminen

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen