Hoppa till huvudinnehåll

Ingen muddring av Vasa stadsfjärd i år

Yngve Sundström håller i trådarna för muddringen på Stadsfjärden i Vasa. Här står han på isen iförd en neongul arbetsmundering och hjälm. I bakgrunden ser man en traktor.
Yngve Sundström. Yngve Sundström håller i trådarna för muddringen på Stadsfjärden i Vasa. Här står han på isen iförd en neongul arbetsmundering och hjälm. I bakgrunden ser man en traktor. Bild: Yle/Joni Kyheröinen muddring,Södra Stadsfjärden,Österbotten,sundström ab

Nu slänger muddrarna handskarna på hyllan för i år. Det gick inte att fortsätta muddrandet av Toby å och vikbottnen av Södra stadsfjärden i Vasa den här vintern. Det har helt enkelt varit för milt väder. Yngve Sundström som leder muddringsprojektet är besviken.

- Det börjar gå till historien att vi på det fjärde året ännu misslyckas, säger Sundström.

Muddringen av Toby och Solf åar och södra Stadsfjärden har pågått sedan vårvintern 2014. Från början var det tänkt att man skulle bli klar med arbetet under 2014, men så gick det alltså inte.

Isläget har varit allt för dåligt. Därför har man fortsatt arbetet varje vinter efter det och alltid kommit en liten bit framåt. Nu har man ungefär två tredjedelar av arbetet gjort.

- Först grävde vi på Solf sidan från land men så kom vi inte längre det året (2014). 2015 kom vi inte ut alls men i fjol grävde vi Toby å nästan helt så det lämna lite ut på Stadsfjärden. Men i år har vi inte kommit i gång.

Förlorat slag

Åarna ska bli två meter djupa då muddringen är klar. Genom att muddra åarna hoppas man kunna undvika översvämningar i framtiden. Översvämningar har tidvis varit ett problem.

Redan i höstas förberedde man muddringen genom att trampa vass. Under början av februari i år har man vattnat isarna för att få dem tjockare. Men trots alla insatser gick det inte att köra ut på isen i år.

- Som det ser ut misslyckas vi i år också. Det blidföre som var förra veckan nötte upp isen på de ställen där vi skulle behöva vara. Det är hål i isen. Slaget är förlorat, säger Sundström.

Inkommande vinter avgör

Det som återstår av muddringsarbetet är de ställen av Solf å dit man inte nått från land och yttersta ändan av Toby å.

Loven för muddringen går ut i juni 2018 så nu har man bara en vinter till på sig att få projektet klart med rådande lov.

- Nästa vinter bestämmer. Arbetsmässigt är det inte många veckor arbete men vi vet inte om vi kommer i gång på förhand. Vi skulle vilja ha minusväder i flera veckor.

Hela muddringsprojektet kostar 1,6 miljoner euro. Hälften av summan står NTM- centralen, det vill säga staten, för. Resten finansieras av Korsholm, Vasa och markägarna.

Läs också