Hoppa till huvudinnehåll

Katter får i sig flamskyddsmedel genom damm - hur är det med bebisar?

Katt som sover
Katt som sover Bild: Yle/Nicole Hjelt kattkafe

Hemmakatter får i sig höga halter av hormonstörande flamskyddsmedel via dammet i hemmen, visar en ny studie vid Stockholms universitet. Forskare oroar sig nu för att bebisar som också trivs på golvet också utsätts för kemikalierna.

Katter utsätts för kemikalierna i dammet i våra hem och har höga halter av bromerade flamskyddsmedel i sina kroppar, visar en ny studie vid Stockholms universitet.

Medlet finns bland annat i elektronik och möbler och kan påverka hälsan negativt.

Ju mer kemikalier i dammet, desto mer kemikalier i katten

Dammtuss med lite hår.
Damm innehåller partiklar från tyger och andra ytor i våra hem. Dammtuss med lite hår. Bild: Yle/Rolf Granqvist dammtuss

Det här är första gången som forskare lyckas visa att flamskyddsmedel förflyttas från just damm till katter.

Samtidigt som forskarna tog blodprover av katterna, tog de också dammprover från hushållen där katterna lever.

Ju mer flamskyddsmedel det fanns i dammet, desto mer flamskyddsmedel hade katterna i sina kroppar.

Forskningen fokuserade uttryckligen på hemmakatter.

Bebisar trivs också på golvet

Moderskapsförpackningen 2015
Katter och bebisar exponeras för flamskyddsmedel på liknande sätt. Moderskapsförpackningen 2015 Bild: Kela,Nana Uitto framåt marsch

Studien för osökt tankarna till hur mycket flamskyddsmedel människor får i sig. Forskarna tar speciellt upp bebisar som trivs på golvet och gärna slickar och stoppar saker i munnen.

– De bromerande flamskyddsmedlen som har uppmätts hos katterna är kända hormonstörare och det är speciellt allvarligt när små barn får i sig de här ämnena eftersom en exponering under utvecklingsfasen kan få konsekvenser senare i livet, såsom sköldkörtelsjukdomar, säger Jana Weiss.

Oroa dig inte, men var aktiv konsument

Det finns inte gränsvärden för hur mycket flamskyddsmedel det får finnas i damm eller i kroppen innan det blir skadligt.

- Det ska helt enkelt inte finnas i våra kroppar. Det är ju små halter skulle man kunna se det som. Men på grund av att de är hormonstörande så spelar egentligen inte nivån någon roll. Det kan påverka oavsett vilken nivå det ligger på, säger Weiss till Sveriges radio (SR).

Hon betonar ändå att enskilda människor inte behöver oroa sej för sin hälsa på grund av studien.

– Jag tycker det finns möjligheter att sänka halterna genom att man gör aktiva val, vilka produkter man tar med hem. Man kan alltid fråga producenter vad de använt för kemikalier till exempel inom flamskyddskemin. Man ska tänka på konsumentmakten man har och göra medvetna val. Men jag tror inte man ska vara nervös för att man orsakar sig själv en hälsorisk, säger Weiss.

Vad är flamskyddsmedel?

Laptopi vardagsrum fyllt av leksaker.
Flamskyddsmedel finns i textilier, möbler och elektronisk utrustning. Laptopi vardagsrum fyllt av leksaker. Bild: YLE/Rolf Granqvist arbete och barn

Flamskyddsmedel förhindrar att material börjar brinna och tillsätts till exempel i textiler, möbler och elektronisk utrustning.

Flera bromerade flamskyddsmedel har förbjudits eftersom de har visat sig vara hälso- och miljöfarliga.

Forskarna vid Stockholms universitet hittade ändå både tillåtna och gamla förbjudna flamskyddsmedel i dammet i hemmen.

– Det här är ju ämnen som inte ska lämna sina produkter, de ska finnas i produkterna och inte komma ut i dammet. I och med den här studien vet vi att vi är exponerade för dem, säger Weiss till SR.

Flamskyddsmedlet kan tyvärr läcka ut från varorna flera år efter att de har tillverkats.

Läs mera:

Svensk expert tror ÅA:s uppfinning kan bli hit - giftfritt flamskyddsmedel behövs

En stor del av dagens värld skyddas från eldsvådor med halogenbaserade medel, men priset på trygghetskänslan kan bli högt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes