Hoppa till huvudinnehåll

Konstrundan får rekordmängd ansökningar för andra året i rad

Färgkartor av Isabel Cabral
Färgkartor av Isabel Cabral, Konstrundan 2011. Arkivbild. Färgkartor av Isabel Cabral Bild: Yle/Monica Slotte-Wallenius färgprov

Den tionde Konstrunda står inför dörren. I år har ett rekordantal konstnärer och formgivare ansökt om att få delta i evenemaget - över 260 stycken. I fjol låg antalet på 252.

- Det är trevligt, särskilt då det finns många nya ansökningar. Det är mest fråga om bildkonst. Tidigare kunde vissa regioner stoltsera med att ha fler hantverkare än bildkonstnärer, men där har det skett en förändring. Jag tror att evenemangets namn kan inverka på vem som ansöker, säger projektkoordinator Julia Nyman.

Jämför man antalet ansökningar från de olika tvåspråkiga regionerna i landet toppar Helsingfors listan med 68 ansökningar, medan Österbotten kommer på andra plats med 45 ansökningar. Från Åboland skickades 36 ansökningar, medan Östra och Västra Nyland kom på delad fjärde plats med 30 ansökningar var. Från Åland hörde 19 konstnärer och formgivare av sig.

De senaste åren har evenemanget också haft deltagare från Birkaland, Egentliga Tavastland, Savolax och Lappland. Dessa regioner skickade sammanlagt in 36 ansökningar.

Ansökningarna ska nu utvärderas av juryn och de sökande får svar om antagningen i slutet av mars. Konstrundan infaller 18–20.8.2017 i Finlands tvåspråkiga regionerna. Syftet med evenemanget är att sänka tröskeln till samtida konst och design.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland