Hoppa till huvudinnehåll

Många turkiska diplomater söker asyl i Tyskland

Förbundskansler Angela Merkel och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan möttes i Ankara 2.2.2017.
Förbundskansler Angela Merkel och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan möttes i Ankara 2.2.2017. Förbundskansler Angela Merkel och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan möttes i Ankara 2.2.2017. Bild: EPA/TUMAY BERKIN Recep Tayyip Erdogan,Angela Merkel

Det tyska inrikesministeriet uppger att 136 turkiska medborgare med diplomatstatus har sökt asyl i Tyskland sedan det misslyckade kuppförsöket i Turkiet förra sommaren.

Bland de turkar som sökt asyl i Tyskland mellan augusti 2016 och januari 2017 finns diplomater, diplomaters familjemedlemmar och soldater som varit stationerade på Nato-baser i Tyskland.

Bara i november i fjol lämnade 53 turkiska medborgare med diplomatstatus in sina asylansökningar i Tyskland.

De här avhoppen har ökat spänningen mellan Turkiet och Tyskland.

Då Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte Turkiet i början av februari krävde Turkiets president att Tyskland avslår asylansökningar. Erdoğan krävde också att Tyskland utlämnar 40 turkiska Natosoldater som han hävdar var inblandade i kuppförsöket den 15 juli i fjol.

Två gripna turkiska soldater eskorteras av soldater till en domstol i Ankara 21.2.2017
Två gripna turkiska soldater eskorteras av soldater till en domstol i Ankara 21.2.2017 Två gripna turkiska soldater eskorteras av soldater till en domstol i Ankara 21.2.2017 Bild: EPA/RASIT AYDOGAN Turkiet,militärkuppförsöket i Turkiet 2016,tagande i förvar

Ungefär 43 000 människor i Turkiet har gripits för misstänkta kopplingar till Gülenrörelsen. Erdoğan pekade tidigt ut den religiösa ledaren Fethullah Gülen som hjärnan bakom kuppförsöket. Ungefär 100 000 människor har fått sparken av samma anledning.

Bland de gripna och sparkade finns - förutom soldater - många lärare, poliser, jurister och journalister.

Läs också