Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Kim Jong-Nam mördades med nervgas, Hälften av Svenskfinlands präster säger ja till homovigsel i kyrkan

Kim Jong-nam iklädd randig skjorta och vit keps lyfter sin hand i en hälsning till kameran.
Kim Jong-nam iklädd randig skjorta och vit keps lyfter sin hand i en hälsning till kameran. Bild: SOUTH KOREA OUT Kim Jong-nam

Vad har hänt under natten? Vad står på agendan i dag? Vi uppdaterar dig med det viktigaste.

Inrikes

Nästan hälften av prästerna inom Borgå stift vill att kyrkolagen ändras så att den tillåter samkönade vigslar. Det finns även en liten grupp som är redo att viga tidigare än så. Det här visar en enkät som de finlandssvenska medierna har gjort tillsammans. Drygt fyra femtedelar av prästerna svarade att de inte är redo att viga samkönade par efter den första mars då den nya äktenskapslagen träder i kraft.

Pojke som ser på tv
Pojke som ser på tv Bild: Creative Commons / Vidmir Raic television,barnprogram

Om du likt 1,5 miljoner andra finländare bor i ett kabelhushåll, kan det hända att fyra av dina tv-kanaler blir svarta kommande vecka. Kanalerna Ava-, Jim-, Liv- och Hero kan sluta sända i kabelnätverket på grund av ett kostnadsgräl. Teleoperatörerna DNA och Sonera berättade i torsdags att de förbereder sig på att avbryta distributionen av Nelonens och MTV:s fritt mottagbara kanaler i sitt kabelnätverk på tisdag den 28 februari.

Kommunikationsminister Anne Berner kommenterar Finaviaaffären i Helsingfors i juli 2016.
Kommunikationsminister Anne Berner. Kommunikationsminister Anne Berner kommenterar Finaviaaffären i Helsingfors i juli 2016. Bild: All Over Press Anne Berner,Trafik- och kommunikationsministeriet,kommunikationsminister

Riksdagen röstar i dag om förtroendet för kommunikationsminister Anne Berner från Centern. Det var socialdemokraterna som på onsdagen föreslog att riksdagen skulle rösta om förtroendet för minister Berner, i samband med diskussionerna om hennes inblandning i Finavia-affärerna. Det ser ändå ut som om Berner kommer att få sitta kvar som minister, eftersom hon har stöd av regeringspartierna, KD och SFP.

Utrikes

En sydkoreansk nyhetsrapport visar videomaterial från en övervakningskamera som visar mordet på Kim Jong-nam.
Övervakningskameror visar hur två kvinnor verkar smeta någon vätska på Kim Jong-Nams ansikte och i ögonen. En sydkoreansk nyhetsrapport visar videomaterial från en övervakningskamera som visar mordet på Kim Jong-nam. Bild: EPA/JEON HEON-KYUN Kim Jong-nam

Den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam mördades med nervgasen VX, enligt utredare i Malaysia. Polisens kemiska experter har funnit spår av det dödliga giftmedlet VX på Kim Jong-Nams ansikte och i ögonen. VX är en mycket dödlig nervgas som utvecklades av brittiska forskare på 1950-talet. Gasen som är smaklös och luktfri är uppsatt på FN:s lista över massförstörelsevapen och kan döda på 15 minuter.

Storbritanniens flagga och parlamentsbygganden i London.
Storbritanniens flagga och parlamentsbygganden i London. Bild: EPA/HANNAH MCKAY London,Brexit,Union Jack,Storbritannien,flagga,Folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU,flaggor,Storbritanniens flagga

I Storbritannien har arbetarpartiet Labour vunnit ett fyllnadsval som betraktas som en viktig mätare av det politiska klimatet i landet. Arbetarpartiet fick en klar seger i valdistriktet Stoke-on-Trent som var ett av brexit-förespråkarnas starkaste fästen i folkomröstningen för knappt ett år sedan.

Det främlings- och EU-fientliga partiet Ukip kom på andra plats. Segern i Stoke betraktas också som en viktig framgång för labourledaren Jeremy Corbyn, vars parti har sjunkit under 20-procentstrecket i färska opinionsmätningar.

Vädret

Fotspår i snön.
Fotspår i snön. Bild: Yle/Jonas Blomqvist vinter,fotavtryck

Vädret ser ut att bli snöigt i stora delar av landet i dag. Snöfall är att vänta på många håll, men särskilt i landets mellersta och norra delar. Också i söder förekommer snöbyar. Temperaturen ligger mellan -2 och -15 grader. Väglaget är dåligt i landets mellersta och norra delar och i landskapen Åland och Egentliga Finland på grund av snöfall och uppvirvlande snö.

Läs också