Hoppa till huvudinnehåll

Nu efterlyses en driftig företagare till skärgårdsön Björkholm

Björkholm-skylt i Björkholms hamn
Björkholm. Arkivbild Björkholm-skylt i Björkholms hamn Bild: Yle/Fredrik Häggman Björkholm (ö i Finland, Egentliga Finland, Åboland, lat 60,18, long 22,25),kurt kronehag

Åbolands Skärgårdsstiftelse söker en företagare som ska ta över verksamheten på skärgårdsön Björkholm efter paret Gulli och Kurt Kronehag.

Man har bedrivit turistverksamhet på Björkholm i tiotals år. Från och med 1 januari 2018 ska den nya företagaren ta över på Björkholm.

Nu arrenderar Skärgårdsstiftelsen ut stället och kommer att hyra ut det i andra hand till någon intresserad skärgårdsföretagare.

Då paret Kronehag, som båda fyller 82 år i år, inte ville se deras livsverk förfalla valde de att kontakta Åbolands Skärgårdsstiftelse, som i sin tur nappade på erbjudandet.

- Björkholm har en stor potential. Där finns redan en fullt fungerande verksamhet, det behövs inga stora lån för att ta över verksamheten och det finns redan förbindelsebåtstrafik till Björkholm, säger Kurt Kronehag.

Gulli & Kurt Kronehag
Det har nu blivit dags för paret Kurt och Gulli Kronehag att lämna över till en ny företagare. Gulli & Kurt Kronehag Bild: Yle / Peter Karlberg gulli & kurt kronehag

Åbolands Skärgårdsstiftelse vill främja boende och företagande i skärgården med ett nytt arrendeobjekt i skärgården.

Det handlar om ett verksamhetsområde på cirka sju hektar. Där det bland annat finns elva stugor, en konferenslokal som rymmer 60 personer, ett kapell med 50 sittplatser, en bastu med plats för 15 personer samt 25 motorbåtar. På området finns även lite odlingsmark.

Kurt Kronehag passar på att ge några tips till den som ska ta över i framtiden.

- Av service- och säkerhetsskäl måste man bo i närheten, i alla fall under turistsäsongen. Man måste också vara lite händig och framför allt rysligt glad i folk. Sedan underlättar det också om man kan svenska, finska och engelska. Ryska är också bra att kunna, då vi hittills har haft många rysktalande gäster.

Karta: Här ligger Björkholm

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland