Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagen röstar om förtroendet för Anne Berner

Anne Berner lutar huvudet i handen i riksdagen.
Anne Berner lutar huvudet i handen i riksdagen. Bild: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Anne Berner

Riksdagen röstar i dag om förtroendet för kommunikationsminister Anne Berner från Centern. Omröstningen sker på initiativ av socialdemokraterna efter att riksdagen diskuterat Berners agerande i frågan om statsbolaget Finavias förlustbringande derivataffärer.

Det var socialdemokraterna som med stöd av Vänsterföbundet i onsdags krävde att riksdagens ska rösta om kommunikationsminister Anne Berners förtroende.

Det ut som om Berner kommer att få sitta kvar som minister, eftersom alla regeringspartier har sagt att de fortsättningsvis har förtroende för Berner.

SFP och KD stöder Berner

Eftersom regeringspartierna Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna utgör majoritet i riksdagen, skulle deras röster räcka för att ge Berner förtroende.

Men också Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna har meddelat att de stöder Berner.

De Gröna kommer att rösta blankt.

Varför gick Berner inte vidare med skadeståndskraven?

När oklarheterna kring derivataffärerna började uppdagas stödde Kommunikationsministeriet tanken på att väcka en skadeståndstalan mot Finavias förra styrelse. Sedermera ändrade ministeriet ändå sin inställning.

Den centrala frågan är varför Kommunikationsministeriet inte gick vidare med skadeståndskraven.

Läs mera:

Riksdagen debatterade Finaviahärvan: På vems ansvar var miljonerna?

Riksdagen har diskuterat revisionsutskottets betänkande om riskhanteringen i statsbolag. Minister Anne Berners (C) agerande i fråga statsbolaget Finavias förlustbringande derivataffärer får både ros och ris av riksdagen.

Läs också