Hoppa till huvudinnehåll

Skid-VM i dag: Kykkänens stora dag – vinner Takanashi äntligen guld?

Damerna tävlar om VM-medaljer i backhoppning för femte gången. Det är upplagt för en japansk fest, men tävlingen är jämnare än tidigare då grenens bredd ökar från år till år.

Vad och när

Damernas individuella tävling i backhoppning. Avgörs i normalbacken på fredag klockan 17.30.

Sändningen i TV2 och på Arenan börjar klockan 17.25. Mikael Oivo refererar på svenska.

Utgångsläget

Japanskan Sara Takanashi har dominerat flera år i världscupen. Hon har vunnit 53 av de 89 världscuptävlingarna hon har tävlat i - men hon saknar individuellt guld i VM och OS.

Takanashi har säkrat världscupsegern i vinter men hon har inte dominerat lika totalt som i fjol. Hon har vunnit sex världscuptävlingar medan hennes landsmaninna Yuki Ito har vunnit fyra liksom norskan Maren Lundby.

Skrällvarning

Tyskan Katharina Althaus tog sin första världscupseger i sin sista tävling före VM. Världscupfyran har hoppat bra i Lahtisbacken och är helt klart en av medaljkandidaterna.

20-åriga Althaus slutade senast på 17:e plats i VM då det begav sig i Falun. Med ett guld i Lahtis skulle hon fortsätta traditionen av de tyska skrällarna i stora mästerskap.

Finländarna

Julia Kykkänen har varit Finlands främsta dambackhoppare sedan grenen togs med i VM år 2009 i Liberec. Hennes och samtidigt Finlands bästa VM-placering är från år 2013 i Val di Fiemme där hon slutade på tionde plats.

Kykkänen gör väl ifrån sig ifall hon kommer i närheten av sin bästa VM-placering hittills. I kvalet fick hon nöja sig med en 20:e plats.

Susanna Forsström och Jenny Rautionaho gick inte vidare från torsdagens kvaltävling.

Historisk detalj

Tysklands Carina Vogt är den enda damen som vunnit två individuella guld vid stora mästerskap. Vogt är regerande världsmästare från VM i Falun 2015 och regerande olympisk mästare från Sotji 2014.

Det är ett imponerande saldo, inte minst med tanke på att hon vunnit exakt lika många världscuptävlingar under karriären.

Referentens tips

Sara Takanashis nerver håller inte i Lahtis-VM heller. Hon klarar inte av att hålla sin normala nivå, men det blir en japansk fest i alla fall.

VM-silvermedaljören i Falun, Yuki Ito, står på den högsta prispallen på fredagskvällen… ifall tyskorna inte skräller igen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport