Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals anställda vid italienskt sjukhus i hemarrest – lät kolleger stämpla passerkortet

Sjukhuset Loreto Mare i Neapel i Italien.
Loreto Mare i Neapel. Sjukhuset Loreto Mare i Neapel i Italien. Bild: www.splashnews.com/All Over Press Italien,sjukhus,Neapel

Ett omfattande passerkortsfusk har avslöjats på ett sjukhus i Italien. Nästan hundra anställda har låtit en handfull kolleger stämpla deras passerkort, medan de gjort annat istället. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Italiensk polis berättade på fredagen att de avslöjat den systematiska frånvarobluffen vid sjukhuset Loreto Mare i Neapel. Enligt polisen hade fusket pågått i flera år.

Ett fåtal sjukhusanställda har under åren stämplat sammanlagt 94 andra anställdas kort vid sjukhusets entré. Till exempel innehade två socialarbetare 20 andra anställdas passerkort.

Tennis, juvelhandel och andra jobb vid sidan av

En av de misstänkta skolkarna är en läkare som spelade tennis på arbetstid. Läkaren handlade också juveler och gick på privata hembesök istället för att närvara vid sjukhuset.

Också en tjänsteman med ansvar för att föra bok över de anställdas frånvaro har åkt fast. Han har på arbetstid jobbat som kock på ett närliggande hostell.

Åklagaren har satt totalt 55 misstänkta i husarrest misstänkta för bedrägeriet. Bland dem finns enligt polisen bland annat en neurolog, en gynekolog, en radiolog, 18 sjukskötare, 11 socialarbetare och sex handläggare.

Polisen har undersökt fallet i två års tid med hjälp av dolda kameror och telefonavlyssningar.

Inte ovanligt i Italien

Liknande fall av olovlig frånvaro har uppdagats i Italien också tidigare.

För ett och ett halvt år sedan avslöjade Italiensk polis att nästan 75 procent av den offentliga sektorns anställda i staden San Remo regelbundet var frånvarande från jobbet utan orsak.

I fjol godkände det italienska parlamentet en lag som ska göra det lättare att säga upp anställda inom den offentliga sektorn. Det här för att minska på passerkortsfusket.