Hoppa till huvudinnehåll

Trump går till attack mot legaliserad marijuana

Cannabisodling
Trumps administration väntas ta upp kampen mot den växande cannabisindustrin i åtta delstater där marijuana har legaliserats Cannabisodling Bild: EPA / Abir Sultan marijuana

President Donald Trumps administration går till attack mot odling och bruk av cannabisprodukter som marijuana.

Vita husets talesman Sean Spicer sade på torsdagen att justitieministeriet kommer att vidta åtgärder för att se till att rådande federala lagar efterföljs.

- Jag tror att vi kommer att se skärpt övervakning, sade Spicer utan att gå in på detaljer.

Han tillade att Trump inte motsätter sig bruk av marijuana som medicin men att det är en helt annan fråga än användning av cannabisprodukter under fritiden.

59 procent av amerikanerna ansåg i en ny opinionsmätning att marijuana borde legaliseras och över 71 procent motsatte sig ett federalt ingripande mot delstatslagar om marijuana.

Avsteg från tre ex-presidenter

Åtta delstater samt huvudstaden Washington D.C har legaliserat odling och försäljning av marijuana för fritidsbruk.

Om och när justitieministeriet slår till mot dessa delstater så skulle det innebära att Trump struntar i sina kampanjlöften om större självstyre för delstaterna.

President Barack Obama lovade år 2013 att inte ingripa mot delstaternas marijuanalagar, trots att odling och användning av cannabis är förbjudet enligt federal lag.

Obamas föregångare George Bush och Bill Clinton höll fast vid samma linje som gick ut på att rikta de federala polisen brottsbekämpning mot narkotikaligor och inte individuella användare.

Omedelbar motreaktion

Den nya justitieministern Jeff Sessions kan när som helst skriva om gällande direktiv och han har länge varit emot marijuanaodling som ständigt växer i USA.

Sessions har inte sagt vad han tänker göra som justitieminister men Spicers uttalande tyder på att beslutet redan är fattat.

Delstaten Washington i nordvästra USA som leds av demokrater, står i spetsen för försöken att fortsätta på Obamas linje.

Det var också Washington som först utmanade Trumps inresedekret som har frysts av domstolar.

- Vi kommer att motsätta oss alla försök att strunta i väljarna i Washington, försäkrar delstatens justitieminister Bob Ferguson.

 • Nordkorea skärper tonen; "vi tigger inte om ett toppmöte med USA."

  Trump: besked om mötet i Singapore senast nästa vecka.

  Nordkorea skärper tonen ytterligare inför det planerade toppmötet med USA nästa månad. President Donald Trump säger för sin del att det nästa vecka kommer slutligt besked om mötet kommer att hållas den 12 juni i Singapore.

 • Snabba ryck krävs vid försäljningen av Nextjets konkursbo

  Marknaden avgör vilka linjer som flyger vidare.

  Det handlar om att försöka sälja det här väldigt fort, typ den här veckan. Det säger flygbolaget Nextjets konkursboförvaltare Lars-Henrik Andersson vid advokatbyrå Lindahl i Sverige om tidtabellen för en eventuell affär.

 • Facket: Akut läge för hemvården i Åbo – "Något måste göras, annars kollapsar systemet"

  Personalbrist ett stort problem inom hemvården i Åbo.

  Läget inom hemvården i Åbo är mycket akut, anser vårdfacket Super. Bristen på hemvårdare är stort och på vissa håll är det svårt att hitta vikarier för sommaren, samtidigt som personalen kroknar under den stora arbetsbördan. Vid Åbo stad anser man ändå att man jobbar med frågan och att vikariesituationen har sett rimlig ut under våren.

 • Allt fler bönder väljer ekologisk produktion

  Ekologiskt är ekonomiskt.

  Allt fler bönder väljer att gå över till ekologisk produktion. Just nu upplever den ekologiska produktionen den starkaste tillväxten på 20 år. Störst är ökningen här i Egentliga Finland med 61 nya ekologiska odlingar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes