Hoppa till huvudinnehåll

Varför angår dödsstraffet oss?

Willie Tyrone Trottie före avrättningen
Lars Åke Augustsson och Willie Trottie,dagen innan han avrättades Willie Tyrone Trottie före avrättningen Bild: Lars Åke Augustsson willie tyrone trottie

Författaren Lars Åke Augustsson såg sin vän Willie Trottie få en dödande injektion i Huntsville i Texas, tjugoett år efter dödsdomen för dubbelmord. Däremot blev Anthony Graves frigiven efter att ha varit dödsdömd i aderton år. Och Lars Åke var med på trädgårdsfesten när Anthony återförenades med sin familj. Brottslingar ska straffas, men dödsstraffet är ett svek mot själva livet, tycker Lars Åke Augustsson.

Ja,vad tänker du när du hör ordet dödsstraff? Säger du absolut nej till det, säger du ja, eller ett trevande njaaa...? I vissa särskilt våldsamma och vämjeliga fall? Författaren Lars Åke Augustsson har som få satt sig in i dödsstraffet och han är helt emot det.

Med respekt för själva livet

Lars Åke Augustsson har skrivit över fyrtio böcker, alla med ett intresse för förhållandet mellan människa och samhälle. Den nyaste boken "Dömd till döden" har underrubriken "dödsstraffet i går, i dag, i verkligheten". Han har läst sin Camus noga. Albert Camus´ essä "Tankar om giljotinen" har han till och med varit med om att översätta till svenska.

Camus hyste en odelad respekt för själva livet. Dödsstraff och tortyr har ingen avskräckande verkan och hämndtanken, öga för öga och tand för tand, ger inte lindring åt de överlevande. Att ännu någon dör får inte de redan dödade till liv igen. Bara den som är helt och hållet god kan döma någon annan till döden, skrev Camus.

Och vedergällningstanken gäller inte i dag, för till exempel i länder som Kina och Iran gäller dödsstraffet inte enbart mord utan narkotikabrott eller handlingar som betraktas som religiösa brott.

De judiska författarna Nelly Sachs och Martin Buber hörde till dem som i början av 1960-talet inte ville att nazisten Adolf Eichmann skulle avrättas för brott mot mänskligheten på grund av utrotandet av judar under andra världskriget. Hans liv kunde enligt dem inte sona morden på miljoner judar.
Och Lars Åke Augustsson säger, att ifall han skulle se Hitler på väg på att drunkna, skulle han rädda honom! Om en människa är försvarslös och utsatt bör hon skonas även om hon har begått vidriga brott.

Brevvänner på Death Row

Det var på 1990-talet som Lars Åke Augustsson och hans son började brevväxla med tre fångar på Death Row i ett fängelse i Texas i USA. Och småningom började de besöka sina brevvänner då och då. En av dem, Willie Tyrone Trottie, kallad T-rock, var dömd för dubbelmord. Han hade mördat sin sambo och hennes bror. Anthony Graves var dödsdömd för medverkan till mord på sex personer, men det fanns inga bevis för det, bara ett enda vittnesmål.

De hade suttit många år i dödscell, när Lars Åke blev bekant med dem. Han säger, att det stod helt klart att T-rock var skyldig, medan Anthony verkade vara helt oskyldig. Rättsprocesserna kan räcka flera decennier, med överklaganden och stillastående perioder. Men år 2014, efter tjugoett år på Death Row blev T-rock slutligen avrättad. Och han bad Lars Åke komma från Sverige för att bevittna avrättningen.

Den overkliga avrättningen

En avrättning är en slags begravning, säger Lars Åke Augustsson. Bara med den skillnaden att den som ska begravas lever i början. Det var med en stark känsla av overklighet som Lars Åke tog farväl av T-rock genom en glasruta. De som förrättar avrättningen har alla sina egna uppdrag: en fångvaktare spänner fast den dödsdömdes arm vid britsen, en annan benet, en sätter in injektionsnålarna. Det är noggrant planerat, så att ingen enskild av personalen ska känna att just hen har dödat den som ligger på britsen.

T-rock talade i en mikrofon, han bad de anhöriga till sina offer om förlåtelse och hälsade till de andra. Efter en knapp timme överlämnade fängelset kroppen. Ingen hade kunnat röra vid T-rock under de tjugoen åren på Death Row, fångarna här har alltid en tjock glasruta mellan sig och besökarna. Lars Åke Augustsson säger, att han var med för att visa T-rocks son, att hans pappa hade vänner även om han var dömd för att ha mördat sonens mamma och morbror. Och sonen, som regelbundet besökt sin far i fängelset, har försonat sig med det förfärliga som hände hans familj.

Anthony fick inte parkeringsböter utan dödsstraff

När Anthony Graves blev tagen av polisen trodde han, att han skulle få parkeringsböter eller något annat liknande. Han blev skräckslagen när han insåg, att han skulle bli åtalad för medhjälp till mordet på sex personer. Andra bevis än ett vittnesmål fanns inte. Och även om det här vittnesmålet senare togs tillbaka, satt Anthony kvar i sin dödscell. Han fick efter många år hjälp med sin rättsprocess och till slut år 2010 fick han ännu en ny rättegång och då, efter aderton år, blev han frikänd.

Lars Åke Augutsson t.v. och Anthony Graves
Med Anthony Graves efter att han blivit fri Lars Åke Augutsson t.v. och Anthony Graves Bild: Lars Åke Augustsson Lars Åke Augustsson

Lars Åke Augustsson var just då i Texas och sent en kväll fick han ett telefonsamtal till sitt motell: Anthony var fri och skulle ordna en stor fest i sin mors trädgård! Lars Åke och hans son var de enda vita gästerna.
Musiken som spelades var svart soul, ett intresse som Lars Åke och Anthony än i dag har gemensamt. Anthony Graves hjälper i dag unga i deras rättsprocesser och det första landet han besökte efter att han blev fri var Sverige som Amnestys gäst.

Avrättningar leder inte till ett säkrare samhälle

I dag är dödsstraffet avskaffat i de flesta av världens 195 länder. Men trots det lever faktiskt största delen av världens befolkning i länder med dödsstraff, såsom Kina, Iran, Indien. I Europa tillämpas dödsstraff enbart i Vitryssland och inom EU är dödsstraffet förbjudet. När Lars Åke Augustsson har forskat i dödsstraffet på olika håll i världen, har han slagits av att dödsstraffet var på väg ut från Europa i början av 1900-talet, men århundradet blev ett av de grymmaste.

Han känner sig oroad, när dödsstraffet igen diskuteras av högerextremistiska partier till exempel i Polen och Frankrike. Och i Turkiet som avlägsnade sitt dödsstraff så sent som på 1990-talet för att kunna närma sig EU, har president Erdogan talat om att dödsstraff kan införas ifall parlamentet godkänner det. Lars Åke Augustssons innerliga önskan är att utvecklingen inte går i den riktningen. Att införa dödsstraff avskräcker till exempel inte terroristorganisationer från att utföra sina attacker, utan förminskar den allmänna respekten för människolivet, är hans fasta åsikt.

Och han planerar att snart igen göra en resa till Texas för att träffa sin vän Anthony Graves, som har lyckats hålla humöret uppe trots att aderton år av hans liv gick förlorade på Death Row.

Här kan du höra Lars Åke Augustsson:

Läs också