Hoppa till huvudinnehåll

VTT ska göra expertbedömning av Fennovoimas säkerhetskultur

En man i arbetskläder och hjälm tittar ut över det kala området i Hanhikivi där kärnkraftverket ska byggas.
En man i arbetskläder och hjälm tittar ut över det kala området i Hanhikivi där kärnkraftverket ska byggas. Bild: Fennovoima Fennovoima

Teknologiska forskningscentralen VTT ska bedöma säkerhetskulturen inom kärnkraftsbolaget Fennovoima, rapporterar Lännen Media. Enligt Fennovoima kommer det här inte att försena ansökan om bygglov som ska lämnas in till regeringen 2018.

Bristerna i Fennovoimas säkerhetskultur blev allmänt kända efter att Strålsäkerhetscentralen (Stuk) uttryckte sin oro i en säkerhetsrapport i fjol.

Dåvarande näringslivsminister Olli Rehn (C) sade att bristerna är så allvarliga att de hotar kärnkraftverkets bygglov.

Nu ska VTT göra en utomstående expertbedömning och -utredning av säkerhetskulturen inom Fennovoima. Det är Stuk som har beställt utredningen av VTT och tanken är att den ska bli en del av myndighetens helhetsbedömning.

VTT är förtegen om detaljerna

– Vi har gjort ett ramavtal med Stuk. Avtalet har att göra med Fennovoimas säkerhetskultur. Vi kommer att bidra med vår experthjälp, säger Erja Turunen som leder VTT:s enhet för intelligent industri och energisystem, till Lännen Media.

Ett stort kallt område på Hanhikiviudden är grunden för Fennovoimas bygge.
Fennovoimas kärnkraftverk kommer att byggas på udden i Hanhikivi. Ett stort kallt område på Hanhikiviudden är grunden för Fennovoimas bygge. Bild: Fennovoima Fennovoima,fennovoimas bygge

VTT:s utredning kommer att bli färdig i vår.

Näringsminister Mika Lintilä (C) håller fast vid att Fennovoima ska uppfylla alla säkerhetsföreskrifter.

Fennovoima: Vi väntar oss ett bygglov 2018 som planerat

Enligt Lännen Medias uppgifter skulle den nya utredningen försena ansökan om bygglov till 2019. När Yle ringer upp Fennovoima förnekar bolaget att tilläggsutredningen påverkar tidtabellen. Fennovoima väntar sig att i enlighet med tidigare planer lämna in ansökan om bygglov till regeringen nästa år. Bolaget räknar också med att få bygglov 2018.

Kommunikationschef Maira Kettunen säger till Yle att den utomstående bedömningen stärker kärnkraftsprojektet.

Tre män i grälla arbetskläder på Fennovoimas bygge.
Tre män i grälla arbetskläder på Fennovoimas bygge. Bild: Fennovoima Fennovoima