Hoppa till huvudinnehåll

Giftermål ouppnåelig dröm för många Hongkongbor

Svenska Yles medarbetare Björn Ådahl.
Svenska Yles medarbetare Björn Ådahl. Bild: Yle/Jyrki Valkama korrespondenter,hälsningar från korren

Kongflickor, giftiga män och överblivna kvinnor är några exempel på vad ensamstående personer kallas här i Hongkong. Alla benämningar har en nedsättande innebörd, och Hongkongborna fasar för att få en sådan stämpel.

Kongflickorna är så självcentrerade och materialistiska att inga män vill ha att göra med dem. Giftiga män är däremot så hämmade att kvinnor inte finner dem attraktiva.

Överblivna kvinnor har uppenbarligen varit alltför kräsna eftersom de inte har hittat en partner även om de har fyllt 30 år. Nu är de för gamla, heter det, så deras oundvikliga öde är att bli ungmön.

Ett brudpar från Hongkong blir fotograferade. Bruden har en stor, vit fjäderprydnad i sitt hår.
I Hongkong ordnades det knappt 30 000 bröllop i fjol. Siffran minskar varje år även om invånarantalet fortsätter att öka. Ett brudpar från Hongkong blir fotograferade. Bruden har en stor, vit fjäderprydnad i sitt hår. Bild: Yle bröllop,brudpar,Hongkong

Förbryllande utveckling

Det finns flera andra öknamn på ogifta Hongkongbor. Kineserna anser i gemen att det är av största vikt att man gifter sig och får barn, och de har svårt att förstå varför någon skulle välja att förbli ensamstående.

Därför är många nu konfunderade. Antalet giftermål minskar år efter år, och det föds också på tok för få barn.

Det autonoma Hongkongs invånarantal skulle i själva verket minska på ett alarmerande sätt ifall stora mängder människor inte emigrerade hit från det övriga Kina. Varje dag flyttar mer än hundra kineser till den förra brittiska kolonin.

Ohållbara priser

Det låga födelsetalet anses vara ett av de främsta problemen i dagens Hongkong. Det anses också vara svårt att lösa det.

En orsak till att antalet bröllop ständigt minskar är att en massa unga Hongkongbor inte har råd att flytta bort från sina föräldrar. I förhållande till inkomstnivån är bostadspriserna nämligen de klart högsta i världen och också hyrorna är hutlösa.

Med 200 000 euro kommer man ingenvart på bostadsmarknaderna. För 400 000 euro får man inte ens en lägenhet på 20 kvadratmeter ifall man vill bo någorlunda nära centrum.

Ett brudpar från Hongkong blir fotograferade. En assistent håller upp brudklänningens släp.
Bröllopen är dyra historier. Det är vanligt att Hongkongborna betalar flera tusen euro bara för bröllopsfotografierna. Ett brudpar från Hongkong blir fotograferade. En assistent håller upp brudklänningens släp. Bild: Yle brudpar,bröllop,Hongkong

Ingen vila

Hongkongborna gör också de längsta arbetsdagarna i världen. I medeltal jobbar de drygt femtio timmar per vecka, och det är inte ovanligt att folk tillbringar mer än 60 timmar per vecka på sina arbetsplatser.

Nyss beklagade en av mina vänner att hans dotter helt enkelt varken har tid eller ork att försöka hitta en pojkvän. Efter arbetsdagarna är dottern alldeles slut och lediga dagar har hon sällan.

Stolta män

Samtidigt är det vanligt att män anser att de ska vara de främsta familjeförsörjarna. De är därför ovilliga att gifta sig med högavlönade kvinnor.

Nuförtiden avlägger fler kvinnor än män akademisk examen och en stor del av dem får bra betalda arbeten. Absurt nog har de följaktligen svårt att hitta en partner.

Allt fler ekonomiskt framgångsrika, ensamstående kvinnor blir nu stämplade som överblivna eller som kongflickor. En del av dem löser dilemmat genom att gifta sig med en utlänning.

Tuppen till undsättning

Till råga på allt har det blivit ohållbart dyrt att gifta sig. I snitt betalar Hongkongborna hela 35 000 euro för ett bröllop och summan stiger hela tiden.

Det är naturligtvis inte obligatoriskt att ordna sådana påkostade festligheter. Den sociala pressen är ändå så hård att många familjer skjuter upp bröllopet ifall de inte har råd med en storskalig tillställning.

En man spår i en flickas hand.
Tron på feng shui och astrologi är stark. Många låter också regelbundet spå sig. En man spår i en flickas hand. Bild: Yle Hongkong,spådomar,spådomskonst

Nu har antalet bröllop ändå med ens börjat öka märkbart. I slutet av januari övergick apans år i tuppens, och det här anses vara ett lyckobringande år att gifta sig.

I det på många sätt ultramoderna Hongkong lever urgamla trosföreställningar kvar. I det här fallet erbjuder de en tillfällig lösning på ett allvarligt problem.

Björn Ådahl, Hongkong

Läs också