Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Matti Heikkinen ute efter medalj i skiathlon

Matti Heikkinen hör till förhandsfavoriterna i herrarnas skiathlon i Lahtis-VM på lördagseftermiddagen. Det allra största favorittrycket har ändå en bekant norrman.

Vad och när

Herrarnas skiathlon i längdåkning. Först skidar åkarna 15 kilometer med klassisk teknik och efter ett skidbyte följer 15 kilometer med fri teknik.

Startskottet går klockan 14.30 och tävlingen visas direkt i TV2 och på Arenan. Leif Lampenius och Glenn Lindholm refererar på svenska.

Utgångsläget

Ryska åkare har vunnit säsongens två tidigare tävlingar i skiathlon. I Oberstdorf i början av januari spurtade Sergei Ustiugov ner Martin Johnsrud Sundby och Dario Cologna med Matti Heikkinen på sjunde plats.

På den kommande OS-orten Pyeongchang för några veckor sedan saknades nästan hela världseliten och Petr Sedov passade på att knipa segern.

Världscupettan Johnsrud Sundby och -tvåan Ustiugov är de största favoriterna på förhand tillsammans med bland annat Finn Hågen Krogh, Matti Heikkinen och Marcus Hellner.

Skrällvarning

Dario Cologna har inte varit på sedvanligt skyhög nivå i vinter med endast en pallplats i världscupen. Den kom dock uttryckligen i skiathlon i Oberstdorf den 3 januari.

Schweizaren är regerande olympisk mästare i skiathlon, och har även två VM-medaljer på distansen. I Val di Fiemme 2013 tog Cologna guld, i Falun för två år sedan fick han ge sig mot nu avstängda Maksim Vylegzjanin.

Finländarna

Förutom Matti Heikkinen ställer Finland upp med Lari Lehtonen, Perttu Hyvärinen och Ville Nousiainen. Lehtonen var 15:e i Lahtis världscupskiathlon för nästan exakt ett år sedan – hans näst bästa individuella världscupplacering.

Även Hyvärinen är relativt jämn i bägge stilarna och har inkasserat ett par poäng i sina två världscuplopp i skiathlon. Nousiainen har haft en skadetyngd säsong med jobbiga ryggbesvär, men nådde vinterns bästa världscupplacering (23:a) i VM-genrepet i Otepääs 15 kilometer klassiskt förra helgen.

Historisk detalj

Skiathlon med skidbyte var för första gången på mästerskapsprogrammet i OS i Salt Lake City 2002, då var sträckan visserligen 20 kilometer mot 30 kilometer nuförtiden.

Johann Mühlegg vann men diskades senare på grund av dopning. Det innebar att guldet delades. Det gick nämligen inte att skilja på Frode Estil och Thomas Alsgaard ens på målfotot – och norrmännen fick varsitt guld.

Referentens tips

Glenn Lindholm: Det är väl ganska väntat att Martin Johnsrud Sundby kommer att hålla fart ända från början. Matti Heikkinen var femma i Otepää för en vecka sedan och åkte bra, men var kanske ändå inte riktigt på topp. Jag hoppas han är i aningen bättre skick nu och att han orkar följa med Sundby så länge det bara är möjligt – då kämpar han på riktigt om medaljer.