Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Norskor, svenskor och amerikanskor mot Krista Pärmäkoski

Trots sprintmissen är Marit Björgen favorit i damernas skiathlon i skid-VM i Lahtis. Hemmapubliken ställer sina största förväntningar på Krista Pärmäkoski.

Vad och när

Damernas skiathlon i längdåkning. Först skidar åkarna 7,5 kilometer med klassisk teknik och efter ett skidbyte följer 7,5 kilometer med fri teknik.

Startskottet går klockan 12.00 och tävlingen visas direkt i TV2 och på Arenan. Leif Lampenius och Glenn Lindholm refererar på svenska.

Utgångsläget

Marit Björgen hade – liksom flera andra norskor – en jobbig VM-premiär i torsdagens sprint. Trots det får den fjortonfaldiga världsmästaren finna sig i rollen som förhandsfavorit. Björgen har såväl två OS- som VM-guld på distansen.

Säker är dock Björgens seger inte. Hon utmanas bland annat av landsmaninnorna Heidi Weng och Astrid Uhrenholdt Jacobsen, svenskorna Stina Nilsson och Charlotte Kalla, och hemmanationens Krista Pärmäkoski. I sprinten visade även amerikanskorna att de toppat VM-formen.

Skrällvarning

Justyna Kowalczyk valde olikt största delen av världstoppen att åka till Sydkorea för att bekanta sig med nästa vinters OS-terräng för några veckor sedan. Efter blygsamma placeringar tidigare i vinter vann polskan skiathlonloppet – hennes första världscupseger på över tre år.

Kowalczyk, som vann VM-guld i skiathlon 2009 och silver två år senare, fortsatte med att sluta femma på 10 kilometer klassiskt i Otepää förra veckoslutet. Justyna är på gång.

Finländarna

Krista Pärmäkoskis huvuddistans i hemma-VM är tisdagens 10 kilometer klassiskt, men hon valde skiathlon framom söndagens sprintstafett som uppladdning. Pärmäkoski saknar podieplats i skiathlon i världscupen och var sjua i Oberstdorf i januari.

Anne Kyllönen var tvåa i Canmores världscupskiathlon för drygt fyra år sedan, men har inte visat upp samma form i vinter. Laura Mononen gör karriärens bästa säsong och har som bäst varit åtta i skiathlon på världscupnivå, detta förra vintern i Canmore. I Oberstdorf i januari var Mononen bara 21:a, medan Kyllönen skidade in på nionde plats.

Finlands fjärde representant är Johanna Matintalo som Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm kallade för finländsk skidåknings största påläggskval inför VM. Matintalo, 20, vann junior-VM-silver i skiathlon för några veckor sedan och gör nu senior-VM-debut.

Historisk detalj

Skiathlon har inte hört till de finländska damernas favoritdistanser på stora mästerskap. Den enda medaljören är Aino-Kaisa Saarinen som tog brons bakom Justyna Kowalczyk och Kristin Störmer Steira i VM 2009.

Denna gång deltar inte Saarinen, som tillsammans med Kerttu Niskanen fokuserar på söndagens sprintstafett.

De fem senaste mästerskapsgulden har landat i Norge – fyra av dem hos Marit Björgen och det färskaste från VM i Falun 2015 hos Therese Johaug, som missar Lahtis-VM på grund av sin dopningsavstängning.

Referentens tips

Glenn Lindholm: Krista Pärmäkoski var halvbra i Otepää för en vecka sedan. Jag hoppas hon skärpt formen nu, för jag tror det kommer att gå undan. Heidi Weng brukar vara en ivrig åkare, Marit Björgen finns med – det går fort undan.

Läs också