Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland och Mexiko hotar med motåtgärder om Trump inför strafftullar

Mercedes-Benz bilfabrik i Ungern
Trump har hotat införa en sträng skatt för bilar som importeras till USA. På bilden Mercedes-Benz bilfabrik i Ungern. Mercedes-Benz bilfabrik i Ungern Bild: EPA/SANDOR UJVARI Mercedes-Benz,Ungern,bilfabrik

Tyskland och Mexiko hotar med motåtgärder om USA inför strafftullar eller andra handelshinder.

I Tyskland säger gruppordföranden för CDU/CSU i förbundsdagen att Europa borde svara med samma mynt om USA:s president Donald Trump inför strafftullar för tyska och europeiska produkter.

- Vi kan inte acceptera vad som helst, säger Volker Kauder i en intervju för Funke mediegruppen.

Enligt Kauder måste Tyskland påminna USA om att båda parter brukar förlora då handelskrig bryter ut.

Trump har hotat tyska biltillverkare med en gränsskatt på 35 procent för fordon som importeras till USA. Hans motivering är att skatten skulle bidra till att skapa jobb i USA.

Fokusera på Asien

Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel har för sin del sagt att EU borde fokusera på handel med Asien om Trumpadministrationen vidtar protektionistiska åtgärder.

Kina ersatte i fjol för första gången USA som Tysklands viktigaste handelspartner. USA passerades samma år även av Frankrike vad beträffar utrikeshandel med Tyskland.

Mexiko vidtar åtgärder

Också i Mexiko hotar man med motåtgärder om USA inför en gränsskatt för mexikanska produkter.

I Mexiko låter man också förstå att man klarar sig utan amerikanskt bistånd som kan dras in för att bidra till finansieringen av Trumps planerade mur längs den mexikanska gränsen.

Utrikesminister Luis Videgaray sade i en intervju på fredagen att Mexikos regering måste reagera om USA inför skatter på mexikanska produkter.

Då USA:s utrikesminister Rex Tillerson och ministern för inrikes säkerhet John Kelly i torsdags besökte Mexiko sade Videgaray att Mexiko kan vidta samma åtgärder som 2009 då landet införde strafftullar och vann en handelstvist med USA.

Videgaray har också sagt att Mexiko tror på frihandel och inte vill införa strafftullar.

Trumps dekret

Spekulationerna om att USA ska dra in biståndet till Mexiko kom igång då Trump den 25 januari utfärdade ett dekret om att bygga en mur längs den mexikanska gränsen.

Samtidigt beordrades statliga verk att rapportera det finansiella bistånd som Mexiko beviljats under de fem senaste åren.

En stor del av biståndet till Mexiko utgörs enligt nyhetsbyrån Reuters av ett program värt 2,6 miljarder dollar som handlar om att stöda Mexiko i kampen mot organiserad brottslighet.

Av summan hade 1,6 miljarder dollar använts fram till november 2016, enligt Reuters.

Mexikos inrikesminister Osorio Chong sade i en intervju i veckan att Mexiko inte kommer att motsätta sig att USA använder pengarna till annat. Han konstaterade att Mexiko har sina egna resurser.

Det amerikanska gränsväsendet meddelade för sin del i går att arbetet med att välja ut de leverantörer som ska bygga muren inleds i mars.