Hoppa till huvudinnehåll

Bokrecension: Dikter som pendlar mellan fragilitet och friktion

Författaren Jörgen Mattlar.
Jörgen Mattlar är aktuell med sin tredje diktsamling "att vända sig bort". Författaren Jörgen Mattlar. Bild: Johan Wahlgren jörgen mattlar

Vad är det vi sänker ner genom en vak i isen och vad är det vi vänder oss bort ifrån i Jörgen Mattlars diktsamling att vända sig bort?

Inledningsdikten i Jörgen Mattlars nya diktsamling att vända sig bort är stark och laddad:

hon hukar mörkhårig
bland kala björkar
som tusch

hugger kökskniven
i buken om
och om

skriker skriker
springer hare sicksack
svartvitt mellan stammar

Dikten fångar en scen fylld av smärta och lidande med en oklar händelseutveckling – är den mörkhåriga kvinnan haren som springer iväg mellan stammarna, eller ser kvinnan haren sicksacka sig fram mellan björkarna medan hon upprepade gånger hugger sig i buken?

Inledningsdikten är med största sannolikhet en mardröm som diktjaget strax efteråt vaknar upp ur för att tvingas ta itu med dagen och ”arbetsschemats tvång / de tveksamma beslutens börda”.

Dikter i gränszonen mellan det horisontella och det vertikala

Jörgen Mattlars diktsamling är indelad i fem avdelningar som bildar ett slags diktsviter som på olika sätt kretsar kring frågor om dröm och verklighet, liv och död, barndom och vuxenhet, ett nu och ett då, flyktighet och beständighet, minnen och förgätelser.

Tillsammans bildar de olika sviterna en helhet som kunde sammanfattas i ordet ”Livsvärldar” som är titeln på samlingens första diktserie.

Olika världar av liv som dels utgörs av en serie händelser som kopplas till varandra, dels en skiktad erfarenhetshorisont - och på detta sätt rör sig dikterna ständigt i gränszonen mellan det horisontella och det vertikala, det parallella och det pointillistiska.

Avskalade och komprimerade dikter

Jörgen Mattlar är född i Grankulla, men i sin ungdom flyttade han till Stockholm där han under en tid arbetade som båtvarvs- och byggnadsarbetare. Mattlar har också studerat litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och idag jobbar han som universitetslektor vid sitt alma mater.

att vända sig bort är Jörgen Mattlars tredje lyriksamling, och man skulle kunna säga att den tillsammans med Mattlars två tidigare verk mot pol (2004) och någon viskar ditt namn (2011) bildar en helhet där många tematiska trådar, poetiska bilder och symboler återkommer.

Alla tre diktsamlingar är tunna häften på ca 60 sidor och också uppbyggda enligt samma struktur med avgränsade diktsviter som består av täta, avskalade och kraftigt komprimerade dikter.

Jörgen Mattlar är skicklig på att fånga en stämning i sina dikter – här finns en vaghet och en oro som dröjer kvar.

Pärmen till Jörgen Mattlars lyriksamling "att vända sig bort".
Pärmen till Jörgen Mattlars lyriksamling "att vända sig bort". Bild: Förlaget M jörgen mattlar

Utsuddade gränser mellan människa och natur

Dikterna är ofta stadigt förankrade i naturen – skogen, skärgården, havet - men rör sig i utvidgade cirklar över ett vidare område.

För att de avskalade dikterna inte ska bli enkelspåriga eller anemiska krävs att författaren tar fasta på en bild eller en metafor som öppnar upp läsningen för en mångskiftande och berikande tolkning.

Som exempel kan vi ta isen som förekommer både som ett konkret landskap som dikternas vi skrinnar över med långa skär, men också som en bild för allt vi begraver under ett tätt slutande lager av is. Allt det som vi vänder oss bort ifrån - vare sig det är gamla bilbatterier, järnskrot, ”en sargad kropp/kedjad i betong” eller ett antal livslögner.

I diktsamlingen finns också några fina exempel på hur gränsen mellan natur, kultur, och människa suddas ut och flyter samman.

Detta sker till exempel mycket konkret i diktsviten ”Ensligt torp” som å ena sidan skildrar ett gistet hus i sönderfall där syllstockarna bågnar och fönsterbågarna murknar, å andra sidan en gammal försupen man i upplösningstillstånd:

den urinluktande stommen
med murkna sköra ben
och gisten rygg

står medtagen och skev
benen så ynkligt klena
fotvalven fallna

kroppens långsamma adjö
bland tjärblomster
och pelarenar

Jörgen Mattlars diktsamling att vända sig bort är en väl avvägd helhet där de olika delarna resonerar bra tillsammans – här finns såväl fragilitet som friktion, både fröämen och fragment liksom fullt utvecklade tanketrådar där ”skogens bägarlav / sträcker sin kropp / med vita armar” för att spegla sig i den vattenfyllda stjärnhimlen.

 • Putin kan få finländska företag att våga mer i Ryssland

  Södra Savolax handelskammare ser mycket positivt på besöket.

  Rysslands presidents Vladimir Putins besök i Finland på torsdagen kan få finländska företag att i större grad igen våga investera och idka handel med Ryssland. Det tror Södra Savolax handelskammare.

 • ÅUCS tar emot svenska föderskor - försvarar sig mot språkkritiken

  Svensk blivande mamma fick inte vård på svenska.

  ÅUCS tar emot prematurer och riskförlossningar från neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset i sommar. Orsaken är att det är personalbrist och platsbrist på alla avdelningar i Uppsala. Men alla är inte nöjda över arrangemangen.

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Faces i väntans tider i Fiskars

  Bloodless Diamonds från Sierra Leone till Faces.

  Etnofestivalen 4-6.8 väntar kulturdelegater och artister från Sierra Leone. Med kampanjen Bloodless Diamonds vill de presentera en ny bild av sitt land.

 • Paint-fansens respons överraskade Microsoft

  Starka responsen kom som en total överraskning för bolaget.

  Flera nostalgiker fick sig en chock på måndagen när det kom fram att Microsoft ska avskaffa det klassiska bildbehandlingsprogrammet Paint i samband med en uppdatering av operativsystemet Windows 10.

 • Prillan plingar på: Brännskär

  Kan prillan avliva en fisk?

  Pernilla "Prillan" Karlsson har varit på sommarturné runt om i Svenskfinland! I det andra avsnittet besöker hon Brännskär

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

 • Hotellen i Västnyland fullbokade under konserthelgen

  Julifestivalen är sommarens evenemangshöjdare i Ekenäs.

  På veckoslutet (29.7) äger regionens största festivalhändelse rum då bland annat gruppen Toto uppträder i Ekenäs. För den som kommer längre ifrån kan det vara svårt att hitta boende eftersom ortens hotell är fullbokade.

 • Humans of Rockoff

  Vilka berättelser gömmer sig bakom festivalfolket på Åland?

  Fanny är ensam sjukvårdare på en ö med 475 invånare. Sebastian har vuxit upp i skuggan av sin tvillingbror. Här är berättelserna som går under huden på Ålands festivalfolk.

 • Fred Negendanck - en estet in i det sista

  Bildkonsten var viktig livet igenom.

  Skådespelaren, koreografen, dansaren och bildkonstnären Fred Negendanck är död. Han avled i går på sjukhus, efter en längre tids svår sjukdom. Skådespelaren Riko Eklundh stod Negendanck närmast de sista åren.

 • Fred Negendanck är död

  Negendanck dog i sin hemstad Helsingfors.

  Skådespelaren och balettdansören Fred Negendanck är död.

 • Mio Lindman: Finsk missunnsamhet gör oss slutna

  Varför är det så viktigt att ingen kommer lätt undan?

  Varför är undertonen så ilsken när man pratar om exempelvis basinkomst eller arbetslösas förmåner i Finland? Varför ses det som viktigast att "ingen ska komma för lätt undan"? Filosofen Mio Lindman funderar på jargongen i samhällsdebatten.

 • Sjundeås kändisar på sommarteaterns scen

  Varggropen är en tvåspråkig pjäs.

  Tre starka Sjundeåprofiler lyfts fram på sommarteatern i Sjundeå i samband med att Finland fyller 100 år. Varggropen-Sudenkuoppa har premiär den 4 augusti.