Hoppa till huvudinnehåll

Dramatik i sprintstafetten – Niskanen föll men grejade bronset

Finland hade alla chanser att knipa guldet i herrarnas sprintstafett men i den sista kurvan krokade Iivo Niskanen ihop med Emil Iversen och föll. Niskanen lyckades ändå åka i mål som trea.

Senast en sprintstafett avgjordes i klassisk stil i ett mästerskap var i OS i Sotji år 2014. Då frälste Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi en hel nation då de knep guldet.

Idag var samma åkare på jakt efter en VM-medalj och laget hade ett guld på gaffeln. Både Jauhojärvi och Niskanen disponerade krafterna på rätt sätt och gjorde riktigt starka sista etapper.

Och när guldkampen skulle avgöras blev det dramatiskt.

Iivo Niskanen
Iivo Niskanen var allt annat än nöjd efter tävlingen Iivo Niskanen Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Försökte gå om på insidan

Iivo Niskanen åkte ikapp Emil Iversen och i den sista kurvan försökte han ta sig förbi norrmannen. Iversen bytte då till samma spår vilket resulterade i en kollision och båda åkarna föll.

– Jag såg att Iivo var nära mig men jag visste inte hur hårt han åkte. Jag ville inte ha honom på insidan så jag bytte spår och då föll vi, sa Iversen till Yle efter tävlingen.

Efter fallet gick Ryssland och Italien förbi och lade beslag på guldet och silvret.

Niskanen var snabbare uppe på benen än Iversen och besviken korsade han mållinjen som trea.

Efter tävlingen diskuterade Niskanen och Iversen länge händelsen med juryn. Det ledde ändå inte till några förändringar i resultatlistan.

– En medalj är alltid en medalj men jag vet inte. Det känns inte så bra men vi åker åtminstone inte hem tomhänta, sa Niskanen efter tävlingen.

Resultat:

1. Ryssland 17.40,6
2. Italien +2,2
3. Finland +8,7
4. Norge +18,5
5. USA +23,6
6. Kanada +27,1
7. Tyskland +31,0
8. Sverige +31,8
9. Schweiz +1.04,8
10. Polen 1.15,1

Läs också

Nyligen publicerat - Sport