Hoppa till huvudinnehåll

Enorm besvikelse, men tungt formbesked: ”Nu är Iivo guldfavorit nummer ett”

Iivo Niskanen sur efter lagsprinten, VM 2017.
Iivo Niskanen är i sitt livs form. Iivo Niskanen sur efter lagsprinten, VM 2017. Bild: All Over Press Iivo Niskanen

En fullständigt utpumpad norrman i panik förstörde Finlands guldfest i sprintstafetten. Men Iivo Niskanen gav en stormvarning, liksom Krista Pärmäkoski dagen innan. Båda kan fortfarande ta guld i Lahtis.

Det går inte att ta miste om det största samtalsämnet i Lahtis i dag. En av de mest dramatiska ögonblicken inom finländsk skidsport genom tiderna, då Emil Iversen drog ner Iivo Niskanen.

Niskanen höll på att glida förbi i innerkurvan och in mot VM-guld framför hemmapubliken, men plötsligt tog det stopp. Ryssland och Italien passerade, och Niskanen haltade in som trea.

– Det är väl egentligen ingen som ska bära skulden, säger Yle Sportens skidreferent Leif Lampenius som delar juryns uppfattning om att det handlade om en tävlingsincident.

Slutkörd och i panik

Iversen bad efteråt om ursäkt av Niskanen och berättade att han grovt missberäknat finländarens fart. Niskanen hade märkt att norrmannen verkade ”helt kraftlös”.

– Det är ju naturligtvis fruktansvärt synd för Niskanen, men jag tror man måste försöka förstå att det är omöjligt att så trött som han var kunna begripa hur det egentligen ligger till. Han visste ju inte vad han hette mera, beskriver Lampenius.

Iivo Niskanen sur på Emil Iversen efter lagsprinten, VM 2017.
Iivo Niskanen var upprörd på Iversen efter målgång. Iivo Niskanen sur på Emil Iversen efter lagsprinten, VM 2017. Bild: All Over Press Iivo Niskanen,Emil Iversen

– Det var helt enkelt ett misstag av Iversen, han hoppade rakt i vägen. Det händer när man är trött, säger expertkommentator Glenn Lindholm.

– Det var kanske därför det blev såhär, han hade inte riktigt hjärnan med sig längre. Han var dessutom säkert i panik eftersom han såg en anstormande Niskanen som kommer att ta honom i spurten.

”Där för Finlands guld”

Precis som Niskanen och lagsprintkumpanen Sami Jauhojärvi, är även Yle Sportens duo Lampenius och Lindholm övertygade om att Iversen hade varit chanslös mot Niskanen utan olyckan.

– Garanterat, säger Lindholm. Där för Finlands guld. Iivo var såpass pigg, hade såpass bra skidor och hade också övertaget mentalt.

– Det är hundraprocentigt klart att Finland besegrat Norge, däremot vet man inte om till exempel ryssen Ustiugov hittat på nåt märkligt på slutet. Men Norge hade kanske till och med blivit utan medalj också utan olyckan.

Borde valt annat spår

Iivo Niskanen kunde även själv ha fattat ett annat beslut rent taktiskt. Med tanke på den stora skillnaden i fart mellan åkarna borde Niskanen ha valt ytterspåret i den sista kurvan.

– Innerspåret fanns överraskande nog ledigt i det skedet. Med facit i hand borde Iivo kanske ha valt det högra spåret eftersom han hade så bra glid under skidorna, menar Lindholm.

– Det är klart att man kan diskutera om Niskanen borde valt en annan lösning och gått yttre vägen eftersom han var så överlägsen i fart, fortsätter Lampenius. Men allting händer inom bråkdelen av sekunder.

Iivo Niskanens och Emil Iversens olycka på stora videoskärmen, VM 2017.
Tiotusentals åskådare följde med det dramatiska avgörandet på plats. Iivo Niskanens och Emil Iversens olycka på stora videoskärmen, VM 2017. Bild: All Over Press Iivo Niskanen,Emil Iversen

Finland var med om en liknande situation i OS i Sotji 2014. Då höll sig ankaret Jauhojärvi på benen i samband med en krock med tysken Tim Tscharnke och Finland vann guld. Nu hade samma blåvita duo inte turen på sin sida.

Hur går snacket i Lahtis, är finländska skidvänner upprörda?

– Åtminstone på sociala medier är det väldigt upprört, man säger att norrmännen förstört den finländska gulddagen. Det är klart att det berör och väcker känslor, konstaterar Lindholm.

– Men man måste ändå säga att publiken här tar emot alla åkare. Vi har en väldigt bra publik, en publik som förstår sig på idrott och som inte går till överdrift trots att man skulle tycka att Norge är bara skit.

Synd om Kerttu Niskanen

I damernas sprintstafett fick Finland nöja sig med en femteplats. Aino-Kaisa Saarinen höll måttet, men ankaret Kerttu Niskanen fick släppa taget och var gråtfärdig efteråt.

– Det som skiljer Finland från medalj i dag är just det som skiljer Kerttu Niskanen från sin egen nivå för närvarande. Man lider med henne, konstaterar Lampenius.

– Ja, hon är långt ifrån sin toppnivå för tillfället, instämmer Lindholm. Där sprang den medaljchansen helt och hållet. Däremot presterar Saarinen på topp i dag, sådär bra har hon inte åkt tidigare i vinter.

Kerttu Niskanen, VM 2017
Kerttu Niskanen inte i samma form som lillebror. Kerttu Niskanen, VM 2017 Bild: Lehtikuva Kerttu Niskanen

Saarinen ligger nu väl till med tanke på en plats på 10 kilometer klassiskt på tisdag, medan Niskanens aktier sjönk såväl dit som till torsdagens stafett.

”Guld fullt möjligt”

Förutom dem är Laura Mononen, Anne Kyllönen och Mari Laukkanen alternativ till stafettlaget – plus givetvis Krista Pärmäkoski.

Det är också Pärmäkoski på tisdagens individuella tia som tillsammans med Iivo Niskanen på herrarnas 15 kilometer på onsdag som innehar de största blåvita guldchanserna i Lahtis.

– Guld är möjligt i båda fallen. Fullt möjligt, slår Lampenius fast.

– Iivo är bara ännu mer taggad nu, han är guldfavorit nummer ett. Martin Johnsrud Sundby får verkligen se upp med den här unga mannen från Finland, säger Lindholm.

Krista Pärmäkoski och Marit Björgen, skiathlon, VM 2017.
Ny duell mellan Pärmäkoski och Björgen på tisdag. Krista Pärmäkoski och Marit Björgen, skiathlon, VM 2017. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski,Marit Bjørgen

Glenn Lindholm har jobbat tillsammans med flera av de finländska åkarna, bland dem Pärmäkoski, ända sedan junioråren – och var oerhört imponerad av Pärmäkoskis silverinsats i lördagens skiathlon.

– Jag har aldrig sett så rapp klassisk teknik av henne. Vi träffade chefstränaren Reijo Jylhä före dagens tävlingar och jag kunde inte låta bli att säga att jag aldrig sett Krista lika vass i det klassiska steget. Och han höll nog med om att hon är i grym form.

– Skulle det ha tävlats i 10 kilometer klassiskt i går skulle Krista Pärmäkoski i dag vara världsmästare, menar Lindholm. Såpass stark var hennes klassiska åkning. Marit Björgen är visserligen också i fin form, men hon får nog se upp.

Godkänt medaljsaldo

Av två finländska medaljer så här långt orsakade den ena medaljen ett enormt jubel medan den andra följdes av tystnad.

– Två medaljer är helt ok. Egentligen hade jag räknat med tre medaljer i det här skedet. Dammedaljen tappade vi i lagsprinten då Kerttu Niskanen inte lyckades, säger Lindholm.

I nordisk kombination har Finland inte vunnit en VM-medalj på tio år. I Lahtis tror Glenn Lindholm att Finland igen blir en medaljnation i grenen.

– Garanterat, tror Lindholm. Det vågar jag nog tro på, speciellt i lagsprinten där vi kommer att ha ett bra lag med Ilkka Herola, Eero Hirvonen eller kanske Hannu Manninen. Vi har ett bra och jämnt lag och de sporrar varandra. Det gäller bara att få backhoppningen att fungera.