Hoppa till huvudinnehåll

Fansen laddar upp inför Oscarsgalan

Oscarsentusiasterna Tage och Lisa står mot en blå ylevägg och poserar med armarna i kors.
Tage och Lisa är taggade inför Oscarsgalan. Oscarsentusiasterna Tage och Lisa står mot en blå ylevägg och poserar med armarna i kors. Bild: Yle/Pia Abrahamsson Oscarsgalan 2017,lisa gerkman

Filmfantasternas julafton är här. Den 89:e Oscarsgalan. Vi har pratat med tre finlandssvenskar som slaviskt följer med galan mitt i natten, år efter år. Varför gör man det?

Natten till måndagen den 27.2 går den 89:e Oscarsgalan av stapeln. Här i Finland kan vi ta del av direktsändningen på Yle Teema med svenskspråkigt referat.

Det handlar om Hollywoods stora firmafest där de bästa insatserna från det gångna året belönas med filmvärldens mest prestigefyllda pris.

Tre finlandssvenskar som slaviskt brukar vaka och följa med direktsändningen på tv är Oscarsentusiasterna Tage Rönnqvist, Lisa Gerkman och Hanna Lagerström.

Matthew McConaughey tog hem en Oscar för bästa manliga huvudroll
Matthew McConaughey tog hem en Oscar för bästa manliga huvudroll Bild: EPA/Paul Buck oscars 2014

Tage har följt med galan i 15 år, Hanna aktivt i fem år och Lisa i tre år.

- Jag började kolla på galan då Ellen Degeneres var värd. Det var hon och sociala medier som fick mig att börja titta, berättar Lisa.

- Intresset började redan med Gremlins. Den var inte nominerad, men filmintresset tog fart. Det är lika roligt varje år, fortfarande, skrattar Tage.

- Det var under Heath Ledgers storhetstid som intresset kom. Jag har också alltid varit filmintresserad, säger Hanna.

Hanna Lagerström brukar titta på Oscarsgalan mitt i natten.
Hanna Lagerström från Närpes har följt med galan sedan 2009. Hanna Lagerström brukar titta på Oscarsgalan mitt i natten. Bild: YLE/ Maria Helsing Oscarsgalan 2017,filmer,filmentusiast

Ifjol tittade Hanna på galan med en massa filmstuderanden.

- I år är jag ensam, får se om jag lyckas hållas vaken, säger Hanna.

Tage är del av ett exklusivt Oscarssällskap.

- Vi samlas varje år då det är galadags. Det är alltid en som är värd för oss övriga tre. Värden är skyldig att fixa allting och betala för allting. Värdskapet roterar årligen, berättar Tage.

Lisa brukar titta på galan med en kompis och en stor skål med popcorn.

- Vi ska titta på galan hemma hos mig i min soffa. Min kompis har just flyttat så han har ingen soffa, skrattar Lisa.

Oscargalan 25.2.2012
Oscargalan 25.2.2012 Bild: EPA/PAUL BUCK oscargalan 25.2.2012

Hur ska man hållas vaken?

Det svåra för de flesta är att hållas vaken. Hur brukar Hanna, Lisa och Tage göra för att hållas vakna?

- Det gäller att lura sig själv att det är dag. Ha på lampor, ät mat, var lite aktiv, gå runt, se på telefonen så du inte blir så mossig av mörkret och dunklet, tipsar Hanna.

- Man ska inte titta på galan i sängen, så att man vänder på teven. Då somnar man garanterat. Jag vet av erfarenhet. Ät popcorn! Det är störande att somna om man äter popcorn, konstaterar Lisa.

- Man måste vaka. Hela natten. Det är det som är juttun. Mitt tips är att dricka vatten. Litervis med vatten. Drick vatten, hela tiden, så hålls du vaken, säger Tage.

Spekulationer, dissningar och mansplaining

Hör (den så gott som oediterade) diskussionen med Nicke och våra Oscarfans Tage Rönnqvist, Lisa Gerkman och Hanna Lagerström i poddformat inför Oscarsgalan 2017. Det blir en hel del spekulationer, dissningar och mansplaining inför alla filmälskares julafton:

Yle Teema sänder Oscarsgalan live kl 2-7 natten mellan söndag och måndag 27.2.

Delta gärna med kommentarer eller frågor eller bilder på svenska.yle.fi där Johanna Grönqvist och Malena Holmström sköter direktkontakten #oscarit

Svenska Yle erbjuder svenskt referat med Silja Sahlgren-Fodstad och Nicke Aldén via flerljud.
För det finska referatet står Anna Möttölä ja Tommi Manninen (röda mattan), Möttölä och J. P. Pulkkinen (Oscarsgalan).

Och på Svenska.yle.fi är vi aktiva från kl. 1.45 - 7.10. Där är det Johanna Grönqvist och Malena Holmström som gärna hör era kommentarer eller frågor #oscarit.