Hoppa till huvudinnehåll

Fiffel med reseräkningar fällde sannfinländska Terhi Kiemunki

Terhi Kiemunki i tingsrätten i Tammerfors
Terhi Kiemunki i tingsrätten i Tammerfors Terhi Kiemunki i tingsrätten i Tammerfors Bild: Lehtikuva / Kalle Parkkinen Terhi Kiemunki,Sannfinländarna,partier,riksdagsassistent

Det var oklarheter kring Terhi Kiemunkis reseräkningar som var orsaken till att Sannfinländarna uteslöt henne ur partiet. Enligt partiets partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo var fifflet droppen som fick bägaren att rinna över för partiledningen.

På söndagsmorgonen var Slunga-Poutsalo ovillig att kommentera orsakerna till att Kiemunki sparkades, men partisekreteraren ändrade sig efter att Kiemunki själv hade gått ut med kommentarer.

Partistyrelsen hade fått vetskap om att Kiemunki skulle ha krävt ersättningar för samma resor flera gånger. Det här utreddes med hjälp av utomstående revisorer och enligt Slunga-Poutsalo bekräftades misstankarna om fiffel då.

- I och med att partiet agerar med offentliga medel, måste vi ha nolltolerans i den här frågan, säger Slunga-Poutsalo.

Lokalavdelningen missnöjd

Kiemunki är ordförande för Sannfinländarna i Tammerfors och föreningen protesterar i ett pressmeddelande mot beslutet att sparka Kiemunki.

Lokalavdelningen lovar återkomma till frågan.

Slunga-Poutsalo säger att man kommer att dryfta frågan med lokalavdelningen i början av veckan.

Terhi Kiemunki har tidigare dömts till böter för hets mot folkgrupp. Hon är riksdagsledamot Lea Mäkipääs (Sannf) riksdagsassistent.

Kiemunki har tidigare avsatts från sin post som vice ordförande för Sannfinländarna i Birkaland, nära Tammerfors. Orsaken uppgavs vara förtroendebrist.

Kiemunki väckte uppmärksamhet inför påsken 2016 när hon på Facebook uttalade sig elakt om muslimska barn som gick godisrunda på palmsöndagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes