Hoppa till huvudinnehåll

Fosforhalten ovanligt hög i Finska viken - forskarna varnar för en algrik sommar

Ett fraktfartyg åker sydväst om Hangö med en enorm mängs blågröna alger blandat i vattnet.
Forskarna varnar för att sommaren kan bli algrik. Ett fraktfartyg åker sydväst om Hangö med en enorm mängs blågröna alger blandat i vattnet. Bild: Gränsbevakningsväsendet. Blågröna alger,blågrönalger,Cyanobakterier,alger,hav,fraktfartyg

Östersjöns ytskikt har betydligt högre fosforhalter än det hade i fjol, visade forskningsfartyget Arandas senaste observationsresa. Då kan algblomningen i sommar bli väldigt intensiv. Men trots att läget är dystert finns det en strimma ljus i horisonten.

Fosforhalterna i Finska viken är exceptionellt höga för årstiden. Det beror på en kombinerad effekt av väderförhållanden och det allmänt dåliga tillståndet i Östersjöns huvudbassäng.

Vattenkvaliteten i Östersjön granskas.
Forskningsfartyget Aranda upptäckte höga fosforhalter i ytvattnet i Finska viken Vattenkvaliteten i Östersjön granskas. Östersjön,Aranda,mätning,vattenkvalitet,mätare (mätinstrument),hav,vattenmätare

- Det ser dåligt ut. När det finns mycket närsalter ökar risken för algblomning i sommar, säger Kai Myrberg, ledande forskare i saltpulser vid Finlands Miljöcentral.

Saltpulserna sätter fosfor i rörelse

En orsak till att det finns så mycket fosfor i ytvattnet är de stora saltpulserna som kom in i Östersjön från Nordsjön under de två föregående vintrarna. Saltpulserna hämtar syrerikt vatten in i Östersjön, men sätter samtidigt det syrefattiga bottenvattnet i rörelse.

- Om vi ofta hade ha stora saltpulser vore det vara bra, men när de kommer så sällan skuffar de bara det gamla syrefattiga vattnet in i Finska viken. Det som är bra för Egentliga Östersjön kan vara dåligt för Finska viken, säger Myrberg.

Kai Myrberg vill att man minskar näringsbelastningen från land Bild: YLE/Carina Bruun aranda

Det fosforrika vattnet är väldigt gynnsamt för alger.

- Det kan bil en allvarlig algsommar om det är soligt och varmt. Om yttemperaturerna stiger tillräckligt högt, över 17 grader, börjar många av de blågröna algerna växa, säger Myrberg.

Små framsteg

Forskningsfartyget Aranda kom ändå inte lastat med enbart dåliga nyheter.

- Det vi har gjort i S:t Petersburgsområdet i Finska viken är väldigt positivt. Där har situationen förbättrats. Men i Egentliga Östersjön är en stor del av bottnen syrefattigt och dött, säger Myrberg.

Möte med Ryssland nästa vecka

Han tillägger att det fortfarande släpps ut stora mängder närsalter från Kaliningrad och Polen. Det är något man borde minska på, eftersom man inte kan förbättra Finska vikens tillstånd ifall resten av Östersjön mår illa.

Miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) vill att Östersjöländerna fortsätter med de åtgärder man förbundit sig till.

- Näringsbelastningen i Östersjön måste fortsätta att minska. Det har alla länder runt Östersjön förbundit sig till i Helcom-avtalet, säger Tiilikainen.

Kimmo Tiilikainen, Centern.
miljöminister Kimmo Tiilikainen är nöjd över att man gjort små framsteg i frågan om Östersjön Kimmo Tiilikainen, Centern. riksdagsgrupp

Han ska möta Sergej Donskoj nästa vecka. Donskoj är Rysslands minister för naturresurser.

- Jag ser fram emot vårt möte. Bland annat ska vi diskutera avfallsanläggningen i Krasnyj Bor. Den släpper fortfarande ut skadliga ämnen i Östersjön och vi vill erbjuda kunnande och stöd från finskt håll för att få det att sluta, säger Tiilikainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes