Hoppa till huvudinnehåll

Framgångarna fortsätter – Saga Andersson i nya höjder

Saga Andersson, Kalevaspelen 2016.
Saga Andersson är en av Finlands många lovande stavhoppare. Saga Andersson, Kalevaspelen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen saga andersson,stavhopp

Saga Andersson hoppade nytt rekord och vann ännu ett guld. Den här gången i junior-FM där SFI-föreningarna skördade framgång.

I inomhus-FM för en dryg vecka sedan vann bara 16-åriga stavhopparen Saga Andersson seniorguld med nya personbästa 423.

Den här helgen fick hon en till guldmedalj att lägga i prisskåpet då Esbo IF-hopparen tog en överlägsen seger i U17-klassen i junior-FM i Åbo. Resultatet var ännu bättre än för en vecka sedan då Andersson nu överskred 425 på sitt första försök. Det handlar också om nytt SFI-rekord.

Öppna Instagram-inlägget
Efter det här gjorde Andersson ännu tre försök på 431 men kom inte över ribban. IF Drotts Sofie Westerlund tog brons.

”Många fantastiska juniorer”

Under helgens tävlingar vann SFI-föreningarna totalt 34 medaljer.

Yle Sporten ringde upp sportchef Petra Stenman som var nöjd med framgångarna. Vid sidan av Andersson som går från klarhet till klarhet gjorde också Jessica Rautelin ett starkt intryck på Stenman.

– Jessica blev ju dubbel guldmedaljör. Hon vann på 400 och 800 meter i U22-klassen, berättar en glad Stenman.
Öppna Instagram-inlägget
Om Stenman skulle rabbla upp alla namn som hon tycker att ha gjort bra ifrån sig så skulle listan bli lång. Det finns ändå ett par till som hon ännu vill lyfta fram.

– Vi har många som har gjort personbästa men en som jag tycker att ha varit riktigt bra är Hanna Frostdahl (silver på 800 meter i U19). Hon har faktiskt utvecklats på de långa sträckorna. Också Eero Saleva såg väldigt pigg ut (guld på 3000 meter i U22). Vi har många fantastiska juniorer.
Öppna Instagram-inlägget
Varför går det så bra för SFI?

– Det är säkert många faktorer. I SFI är det ganska lätt att idrotta. Idrottaren syns och får positiv uppmärksamhet. De har kanske inte lika stor press på sig utan kan idrotta mer avspänt, de får mycket stöd. Så har vi väldigt fina och välfungerande föreningar där folk vet vad som fungerar.

Samtliga resultat från junior-FM hittas här.