Hoppa till huvudinnehåll

Hur står det till med din munhygien?

Tandtråd
Tandtråd Bild: / All Over Press Tandtråding,Tand- och munhygien,munhygien,tänderna,tänder,tandläkare,hälsa,munnen

De flesta har väl hört att man ska borsta tänderna morgon och kväll, två minuter per gång. Finländarna är dock lite lata av sig och genomsnittsborstningen tar 46 sekunder.

Jonas Englund är munhygienist och har således god insyn i de finska munnarna. Då det gäller tandkvalitén och munhygien är hans erfarenhet att läget överlag är bra men att man ser en viss variation generationer emellan.

- Ser man till äldre generationer så finns där mer problem då man på den tiden inte fäste så stor uppmärksamhet vid tandvården. Då jag växte upp på 80-talet så fanns det pengar att upprätthålla en effektiv tandvård medan 90-talets lama igen satte sina spår i den tidens ungas munnar.

Till en munhygienist kommer man oftast efter en kontroll hos en tandläkare som konstaterat att man har tandsten eller andra problem som bör åtgärdas. Jonas poängterar att tandsten i sig inte är farligt men att den samlar på sig väldigt mycket bakterier som i sin tur kan orsaka problem.

- Dålig andedräkt är ett vanligt symptom. Med tiden kan det samla sig bakterier i tandstenen som orsakar parodontit, en allvarligare form av tandköttsinflamation som i värsta fall orsakar tandlossning.

Borsta rätt med rätt borste

Många tandläkare uppmuntrar till användningen av en elektrisk tandborste men att orientera sig rätt i djungeln av olika modeller och prisklasser kan vara svårt. I våra butiker finns främst två stora märken, en med roterande huvud och en som mer liknar den traditionella tandborsten. Jonas betonar att det är borstningstekniken som är viktigaste, inte märket på eltandborsten.

- Då man använder en rund elektrisk tandborste är det viktigt att ta en tand och en tandyta i taget och systematiskt jobba sig igenom munnen steg för steg för att den ska hinna göra rent. Den andra används som en vanlig tandborste.

En vanlig tandborste är det heller inget fel på så länge man kommer ihåg att inte trycka för hårt och borsta alla tandytor lika noggrant. Jonas menar att insidan av tänderna lätt får mindre uppmärksamhet och övre käken oftast borstas sämre än den nedre.

Jonas Englund är munhygienist.
Jonas Englund är munhygienist. Jonas Englund är munhygienist. Bild: Dextra jonas englund

Tandborsten bör också bytas ut tillräckligt ofta, minst var tredje månad. Mellanrumsborstar och tandtråd är andra redskap som behövs för att hålla mellanrummen mellan tänderna rena.

- Bakterier är så små att de kan ta sig in i de minsta skrymslen, så slarvar man med borstningen kan man få tandsten och karies. Hål i tänderna behöver man givetvis laga och det är bra att hålla tandstenen borta då den lätt samlar bakterier.

Tandtråd före borstningen

Vissa undersökningar menar att tandtråden inte kan visas vara speciellt effektiv, speciellt som den används av den vanliga konsumenten. Jonas poängterar vikten av rätt teknik och att man ska använda tandtråd eller mellanrumsborste före man borstar tänderna.

- Då du först gör rent mellan tänderna kan fluoren i tandkrämen lättare komma åt mellanrummen och göra gott. Börja med det bakre mellanrummet, sicksacka ner och dra upp. Sen går du vidare till tanden längre fram. Är du osäker ska du fråga din tandläkare eller munhygienist.

Olika tandredskap, tandtråd, tandborste, tandstickor, munskölj.
Olika tandredskap, tandtråd, tandborste, tandstickor, munskölj. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Tandborste,tandkräm,Tandtråd,Tand- och munhygien,tandläkare,Munvatten

De flesta har bråttom på morgonen och borstar tänderna just efter att de slängt i sig det sista av frukosten. Vill man undvika att skada emaljen ska man dock helst vänta 20-30 minuter mellan frukost och tandborstning.

- Allra helst ska man borsta tänderna det första man gör på morgonen då det samlats bakterier i munnen under natten.

Drömmen om ett bländande leende

Tandblekning är en trend som etablerat sig även på våra breddgrader. Vill man pigga upp sitt leende finns det massor med olika valmöjligheter, allt från förmånligare hemmakit till en dyrare behandling på en klinik.

Väteperoxid eller karbamidperoxid är de vanligaste aktiva ingredienserna i tandblekningspreparat. De som säljs på till exempel apotek är ofta svagare än de som används på en klinik.

Jonas anser att man mycket väl kan använda sig av ett tandblekningskit för hemmabruk men att man då måste vara noggrann med att kolla vad produkten egentligen innehåller. En misslyckad tandblekning med felaktiga ingredienser kan i värsta fall skada emaljen och bränna sönder tandköttet.

Jag har sett patienter med skador från t.ex. tandblekning eller att de själva försökt pillra bort tandsten med nål. Många saker kan man göra själv men vissa är nog bra att lämna åt ett proffs. - Jonas Englund, munhygienist

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa