Hoppa till huvudinnehåll

Hur står det till med din munhygien?

Tandtråd
Tandtråd Bild: / All Over Press Tandtråding,Tand- och munhygien,munhygien,tänderna,tänder,tandläkare,hälsa,munnen

De flesta har väl hört att man ska borsta tänderna morgon och kväll, två minuter per gång. Finländarna är dock lite lata av sig och genomsnittsborstningen tar 46 sekunder.

Jonas Englund är munhygienist och har således god insyn i de finska munnarna. Då det gäller tandkvalitén och munhygien är hans erfarenhet att läget överlag är bra men att man ser en viss variation generationer emellan.

- Ser man till äldre generationer så finns där mer problem då man på den tiden inte fäste så stor uppmärksamhet vid tandvården. Då jag växte upp på 80-talet så fanns det pengar att upprätthålla en effektiv tandvård medan 90-talets lama igen satte sina spår i den tidens ungas munnar.

Till en munhygienist kommer man oftast efter en kontroll hos en tandläkare som konstaterat att man har tandsten eller andra problem som bör åtgärdas. Jonas poängterar att tandsten i sig inte är farligt men att den samlar på sig väldigt mycket bakterier som i sin tur kan orsaka problem.

- Dålig andedräkt är ett vanligt symptom. Med tiden kan det samla sig bakterier i tandstenen som orsakar parodontit, en allvarligare form av tandköttsinflamation som i värsta fall orsakar tandlossning.

Borsta rätt med rätt borste

Många tandläkare uppmuntrar till användningen av en elektrisk tandborste men att orientera sig rätt i djungeln av olika modeller och prisklasser kan vara svårt. I våra butiker finns främst två stora märken, en med roterande huvud och en som mer liknar den traditionella tandborsten. Jonas betonar att det är borstningstekniken som är viktigaste, inte märket på eltandborsten.

- Då man använder en rund elektrisk tandborste är det viktigt att ta en tand och en tandyta i taget och systematiskt jobba sig igenom munnen steg för steg för att den ska hinna göra rent. Den andra används som en vanlig tandborste.

En vanlig tandborste är det heller inget fel på så länge man kommer ihåg att inte trycka för hårt och borsta alla tandytor lika noggrant. Jonas menar att insidan av tänderna lätt får mindre uppmärksamhet och övre käken oftast borstas sämre än den nedre.

Jonas Englund är munhygienist.
Jonas Englund är munhygienist. Jonas Englund är munhygienist. Bild: Dextra jonas englund

Tandborsten bör också bytas ut tillräckligt ofta, minst var tredje månad. Mellanrumsborstar och tandtråd är andra redskap som behövs för att hålla mellanrummen mellan tänderna rena.

- Bakterier är så små att de kan ta sig in i de minsta skrymslen, så slarvar man med borstningen kan man få tandsten och karies. Hål i tänderna behöver man givetvis laga och det är bra att hålla tandstenen borta då den lätt samlar bakterier.

Tandtråd före borstningen

Vissa undersökningar menar att tandtråden inte kan visas vara speciellt effektiv, speciellt som den används av den vanliga konsumenten. Jonas poängterar vikten av rätt teknik och att man ska använda tandtråd eller mellanrumsborste före man borstar tänderna.

- Då du först gör rent mellan tänderna kan fluoren i tandkrämen lättare komma åt mellanrummen och göra gott. Börja med det bakre mellanrummet, sicksacka ner och dra upp. Sen går du vidare till tanden längre fram. Är du osäker ska du fråga din tandläkare eller munhygienist.

Olika tandredskap, tandtråd, tandborste, tandstickor, munskölj.
Olika tandredskap, tandtråd, tandborste, tandstickor, munskölj. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press tandborstar,tandkräm,Tandtråd,Tand- och munhygien,tandläkare,Munvatten

De flesta har bråttom på morgonen och borstar tänderna just efter att de slängt i sig det sista av frukosten. Vill man undvika att skada emaljen ska man dock helst vänta 20-30 minuter mellan frukost och tandborstning.

- Allra helst ska man borsta tänderna det första man gör på morgonen då det samlats bakterier i munnen under natten.

Drömmen om ett bländande leende

Tandblekning är en trend som etablerat sig även på våra breddgrader. Vill man pigga upp sitt leende finns det massor med olika valmöjligheter, allt från förmånligare hemmakit till en dyrare behandling på en klinik.

Väteperoxid eller karbamidperoxid är de vanligaste aktiva ingredienserna i tandblekningspreparat. De som säljs på till exempel apotek är ofta svagare än de som används på en klinik.

Jonas anser att man mycket väl kan använda sig av ett tandblekningskit för hemmabruk men att man då måste vara noggrann med att kolla vad produkten egentligen innehåller. En misslyckad tandblekning med felaktiga ingredienser kan i värsta fall skada emaljen och bränna sönder tandköttet.

Jag har sett patienter med skador från t.ex. tandblekning eller att de själva försökt pillra bort tandsten med nål. Många saker kan man göra själv men vissa är nog bra att lämna åt ett proffs. - Jonas Englund, munhygienist