Hoppa till huvudinnehåll

Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

Bostadsmässan i Karleby 2011.
Karleby gick inte på förlust när staden var med och ordnade mässan för sex år sedan. Bostadsmässan i Karleby 2011. Bild: YLE/Mira Myllyniemi bostadsmässsn i karleby

I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

- Mässan förde med sig en positiv klang som finns ännu i dag, säger fullmäktiges ordförande Roy Sabel från SDP.

Han var från början negativt inställd till hela evenemanget. Det fanns farhågor om projektet alls skulle lyckas eller om Karleby stad skulle gå på förlust.

- Men när vi kom i gång och jag såg helheten och diskuterade med organisatörerna för Finlands bostadsmässa så blev jag småningom övertygad att det kommer att bli bra, säger Sabel.

Lockar besökare än i dag

Enligt Sabel gav bostadsmässan publicitet åt Karleby. Folk rör sig på området och ännu i dag, flera år senare, besöks bostadsområdet av norrmän, svenskar och finländare från hela landet

Bostadsmässområdet i Karleby i slutet av april 2011.
Så här såg mässområdet ut uppifrån våren 2011. Bostadsmässområdet i Karleby i slutet av april 2011. Bild: Finlands bostadsmässa karleby bostadsmässa

Området i sig har utvecklats och grannarna till området, campingen och den gamla travbanan, har också fått ett lyft.

Inflyttningen ökade också åren kring mässan, säger Sabel.

- Det har flyttat in barnfamiljer och det har varit ett sug i helheten.

Inkomsterna större än utgifterna

Det innebär ändå en del kostnader för en stad att stå värd för bostadsmässan. I Lojo handlar det om miljoner euro i utgifter.

Bostadsmässan i Karleby 2011.
Mässområdet var till stor del byggt på pålar och det kostade en hel del för Karleby stad. Bostadsmässan i Karleby 2011. Bild: YLE/Mira Myllyniemi bostadsmässan 2011

Sabel minns inte hur stora kostnaderna var i Karleby, men han vet att inkomsterna var större än utgifterna. Det här trots att mässområdet var utmanande och är byggt till stor del på pålar.

Området består av kring hundra bostäder och fyrtio av dem presenterades på bostadsmässan år 2011. De dyrare husen på området har varit svårare att sälja än de mindre och billigare husen, berättar han.

- Men de dyra husen är uthyrda så området är bebott.

Läs mera:

Lojo räknar med bostadsmässa om några år

I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland