Hoppa till huvudinnehåll

Nedstämd Niskanen: Sällan man får chans att ta VM-guld framför hemmapubliken

Iivo Niskanen sur efter lagsprinten, VM 2017.
Iivo Niskanen trodde på guld. Iivo Niskanen sur efter lagsprinten, VM 2017. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Det hade blivit guld utan olyckan i sista kurvan. Det är Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi övertygade om efter den dramatiska sprintstafetten i skid-VM i Lahtis.

Bittert.

Så beskriver Sami Jauhojärvi VM-bronset i herrarnas lagsprint i Yle Sportens intervju. Ett förlorat guld, tillägger veteranen som åkte i Finlands lag tillsammans med Iivo Niskanen.

Niskanen gled in hack i häl på det norska ankaret Emil Iversen in i den sista kurvan, men Iversen böt sent bana och åkte in i Niskanen. Båda ramlade omkull, och Ryssland och Italien ven förbi.

Niskanen steg upp snabbare än olyckskumpanen och Finland bärgade bronset före Norge, som slapp diskvalificering.

– Det var ganska osjyst gjort av Emil. Han höll sig länge i sitt spår tills jag kom upp jämsides, och då bestämde han sig sedan för att komma in i mitt spår, säger Niskanen.

”Harmar ganska mycket”

– Det är sällan man får en sån chans att ta VM-guld framför hemmapubliken. Jag märkte i det brantaste partiet att hans (Iversens) ryggrad gick av. Han var helt kraftlös.

– När man sedan redan börjar tänka på segern, fortsätter Niskanen och sväljer. Det hade varit fantastiskt att kurva in som etta på slutrakan, men vad kan man göra?

Emil Iversen bad Niskanen om ursäkt efteråt och finländaren berättar att de skakade hand efter att Niskanens första känslostorm lagt sig.

– Alla kämpar förstås om segern så hårt de bara kan, men jag kände ganska långt att jag hade haft alla chanser till guldet, så visst harmar det ganska mycket.

”Nästan säker på att Iivo åker förbi”

Sami Jauhojärvi sprang längs med spåret nere på stadion och såg olyckan från närhåll. Han skriver under Niskanens version – felet var Iversen och guldet hade varit Finlands.

– Absolut. Jag märkte att Iivo kommer med mycket, mycket högre fart än Emil, och att Emil har en massa laktater, det märkte jag redan på toppen av backen. Jag var nästan säker på att Iivo kommer att åka förbi, men sånt här händer i lagsprint.

– När de ramlade tänkte jag bara att ajaj, förhoppningsvis är all utrustning hel och hoppas Iivo stiger snabbt upp och tar bronset, så att vi åtminstone får med oss en medalj.

Strålande form

Det fick de. Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi vann OS-guld i klassisk sprintstafett i Sotji 2014 – nu får de bestiga prispallen som bronsmedaljörer framför hemmapubliken i Lahtis.

Åtminstone visade dagens tävling att Niskanens form är utmärkt.

– Förstås, men det står inte på medaljen att formen var på topp, säger Niskanen och smäller upp ett första leende.

– Men vi hoppas formen håller i sig och stiger. Vi har flera bra distanser framför oss.

Hur var det att tävla framför en sån här hemmapublik?

– Det kändes otroligt bra, svarar Jauhojärvi. I den första uppförsbacken på min sista etapp tänkte jag bara att ”hej, de ropar på mig!”.

– Och om man tänker efter, så hade jag på förhand sett tre chanser i VM, och då redan det första ger medalj måste man ju vara helt nöjd.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport