Hoppa till huvudinnehåll

Nya Nokia-telefoner kommer ut på marknaden

Arto Nummela, vd på HMD global presenterar nya telefoner inför mässa i Barcelona
HMD Globals vd Arto Nummela berättar om nya telefoner i Barcelona. Arto Nummela, vd på HMD global presenterar nya telefoner inför mässa i Barcelona Bild: AFP / Lehtikuva pressbilder,telecommunication,Nokia Abp,smarttelefoner,HMD Global

Den finländska mobiltillverkaren HMD Global har presenterat tre nya smarttelefonmodeller med Nokia som varumärke.

Sammanlagt lanserades tre Nokia-telefoner på en presskonferens inför mobilmässan i Barcelona. Telefonerna ska vara till salu i över hundra länder, bland dem Finland, i början av april

Dessutom gör Nokiaklassikerna 3310 comeback, meddelade HMD.

HMD försöker få ett fotfäste på marknaden för låg- och medelprissatta smarttelefoner.

Man har länge väntat på att smarttelefoner av märket Nokia ska komma ut på marknaden. De nya telefonerna ska heta Nokia 3, Nokia 5 och Nokia 6. Den billigaste ska kosta 139 euro och den dyraste 229 euro.

Hård konkurrens

- Omkring hälften av alla smarttelefoner säljs just i den prisklassen, säger HMD Globals vd Arto Nummela till Yle.

HMD Global började sälja Nokia 6 modellen i Kina i januari.

HMD:s Nokiatelefoner använder Googles Android operativsystem.

HMD säger inte hur stor marknadsandel man eftersträvar. Konkurrensen på smarttelefonmarknaden är hård, den domineras av Apple och Samsung som utmanas av kinesiska Huawei och en rad andra kinesiska tillverkare.

Forskningsföretaget CCS Insight har uppskattat att Nokia kan få en marknadsandel på fem procent av den globala smarttelefonmarknaden till år 2019.

Med nya 3310 kan man surfa

Modellen 3310 kommer alltså tillbaka i en omarbetad version efter mer än ett decennium. Med den nya 3310 kan man surfa på nätet och den kommer också att innehålla det populära spelet "Snake". Också gamla ringtoner har tagits till heders, berättar Arto Nummela.

Den ursprungliga 3310 lanserades år 2000 och såldes i nästan 120 miljoner exemplar innan den slutade tillverkas år 2005.

Läs också