Hoppa till huvudinnehåll

Öjberget lockar på sportlovet

Janina Valkola och Janina Thors står bredvid varandra med Öjberget i bakgrunden.
Janina Valkola och Janina Thors. Janina Valkola och Janina Thors står bredvid varandra med Öjberget i bakgrunden. Bild: Yle / Axel Brink sundom

Solen lockade ut utförsåkarna till Öjberget. Trots att det inte är någon alptopp anser lokalbefolkningen att berget tjänar sitt syfte.

Det knastrar under skorna och solen tittar fram bakom ett tunt molntäcke. Trots att minusgraderna biter i ansiktet har många hittat till Öjberget på söndagen. Utanför kafét står Eva Sandberg och Katja Kuoppala, som har fört sina barn till backen.

- För oss är det viktigt eftersom vi inte kommer att åka iväg någonstans över sportlovet. Barnen som vill och kan åka kommer gärna hit, säger Sandberg.

- Barnen har nog väntat på att det ska öppna. Fast det är litet, så är det främst hoppen som gäller, säger Kuoppala.

Hoppen är det viktigaste

Jesse Kuoppala och Jeri Backholm har nyss kommit ner för backen och utsatt sig själva och sina twintip-skidor för Öjbergets hopp och så kallade rails.

- Jag tycker att hoppen blir bättre år för år, säger Jeri Backholm

- Det är viktigt att man hinner få upp tillräckligt med fart så att man kommer till landningen. Sedan får den inte kicka för mycket, alltså att man inte flyger för högt och kort. Det handlar om finjustering, säger Kuoppala.

Jesse Backholm står till vänster, han har stora skidglasögon över pannan och en orange och blå jacka. Till höger som Jeri Kuoppala med en grön och blå jacka och en blå hjälm på huvudet. De står i liftkön till Öjberget.
Jesse Kuoppala och Jeri Backholm Jesse Backholm står till vänster, han har stora skidglasögon över pannan och en orange och blå jacka. Till höger som Jeri Kuoppala med en grön och blå jacka och en blå hjälm på huvudet. De står i liftkön till Öjberget. Bild: Yle / Axel Brink Sundom, Finland,sundom

De bästa tricken som Backholm och Kuoppala har klarat var en cork 540, alltså en rotation på ett och ett halvt varv, där rotationen inte är helt vågrät.

De båda slalomåkarna tycker om Öjberget, även om storleken är vad den är.

- Det är nära hit. Man behöver inte sitta i bilen mer än fem minuter. Det är bra för att finnas här i Sundom tycker jag, säger Kuoppala.

Bra för barnen

Man behöver inte göra riskfyllda hopp för att trivas på Öjberget. I grillkåtan sitter Åsa, Fredrik och sonen Evert Teir.

- Det är trevligt att det finns nära till hands. Vi bor några kilometer bort och man kan lätt fara och åka pulka eller skidor, säger Fredrik Teir.

Dagens uppdrag är att Evert ska få åka pulka.

- Han verkar vara nöjd. I dag tyckte han mest om att springa upp och ner, säger Fredrik Teir.

Fredrik, Åsa och Evert Teir framför pulkabacken vid Öjberget. Fredrik har solglasögon på sig.
Fredrik, Åsa och Evert Teir Fredrik, Åsa och Evert Teir framför pulkabacken vid Öjberget. Fredrik har solglasögon på sig. Bild: Yle / Axel Brink sundom

Åker för första gången

Två andra som har hittat till Öjberget är Linnéa Thors och Janina Valkola. Deras planer är konkreta - Valkola ska lära sig att åka slalom.

- Jag är jätte taggad på att lära mig. Alla andra kan åka slalom och nu vill jag äntligen lära mig. Jag är lite höjdrädd men jag tror inte att det är så farligt, säger Valkola.

Världen blir mindre och många väljer att åka bort för att åka skidor, till alperna eller fjällen. Thors och Valkola tror ändå att Öjberget fyller en viktig funktion.

- Det är helt bra backar och är nära om man inte har pengar till att åka långt bort, säger Thors.

Öjberget har öppet varje dag under sportlovet mellan klockan 11 och 19, och 11 och 18 på veckoslutet. Måndag till torsdag kan man ta bussen till Öjberget från stadshuset klockan 10.30. Tillbaka går den 15.30.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten