Hoppa till huvudinnehåll

Arkitektprofessor: Byggnaderna i din omgivning påverkar hur du mår

Porträttbild av Jenni Reuter.
Porträttbild av Jenni Reuter. Bild: Finska Kulturfonden jenni reuter

Jenni Reuter är en av storpristagarna när Finska Kulturfonden belönar konstnärer och forskare på sin årsfest på måndag kväll. Reuter är känd för byggnader med höga ideal.

- Alla har rätt att vara stolta över och trivas i sin närmiljö, då mår man bättre, säger Jenni Reuter.

Reuter är professor i arkitektur vid Aalto-universitetet och har grundat organisationen Ukumbi rf tillsammans med kollegerna Saija Hollmén och Helena Sandman. Ukumbi rf vill skapa arkitektur för dem som inte har råd att använda arkitekter.

Fingrar pekar på miniatyrmodell av barnhemmet TunaHaki i Tanzania.
Hollmén Reuter Sandman architects miniatyrmodell av barnhemmet TunaHaki i Tanzania. Fingrar pekar på miniatyrmodell av barnhemmet TunaHaki i Tanzania. Bild: Hollmén Reuter Sandman Architects Tanzania,jenni reuter

Finska Kulturfonden delar ut sammanlagt 25 miljoner euro i stipendier och priser till vetenskap och konst. De tre största priserna om 30 000 euro går till Jenni Reuter, skådespelaren Anna Paavilainen och filosofen och matematikern Veikko Rantala.

Jenni Reuters organisation Ukumbi rf har bland annat skapat ett hus för kvinnor i Senegal, ett skyddshem för kvinnor i Tanzania och ett lärocenter i Egypten. Ukumbi rf tycker att arkitektur som använder lokala byggnadsmaterial och är anpassad till den lokala byggnadstraditionen och klimatet kan förbättra levnadsförhållanden för många.

- Förutom att människor får tak över huvudet får de hjälp av byggnader som är ekologiska och stärker den lokala kulturen, säger Reuter.

Skyddshuset KWIECO i Moshi, Tanzania.
Skyddshemmet KIWECO i Tanzania är planerat av Hollmén Sandman Reuter Architects. Skyddshuset KWIECO i Moshi, Tanzania. Bild: Hollmén Reuter Sandman Architects / Juha Ilonen Moshi,jenni reuter
Lokala i Moshi tittar på Hollmén Reuter Sandman architects ritningar för skyddshemmet.
Lokala i Moshi tittar på Hollmén Reuter Sandman architects ritningar för skyddshemmet. Bild: Hollmén Reuter Sandman Architects Moshi,jenni reuter
Miniatyrmodell av skyddshemmet i Tanzania.
Miniatyrmodell av skyddshemmet i Tanzania. Bild: Hollmén Reuter Sandman Architects miniatyrmodeller,Moshi,skyddshem i tanzania

Arkitektur har en inverkan på självkänslan

Hon förklarar att det alltid gör en människa gott att bo och vistas i ett område där man kan vara nöjd med sin närmiljö.

Arkitektur som är socialt jämlik leder till att folk mår bättre och känner sig tryggare. Reuter tror att man med hjälp av arkitektur kan minska på kriminalitet i det långa loppet, eftersom man mår bättre av att bo i en vacker miljö där man trivs. Arkitekturen har en inverkan på självkänslan och kan minska på folks osäkerhet.

Villa Sundsvedja har en träfasad med stora fönster och snett tak.
Villa Sundsvedja i Dragsfjärd är en modern konferensbyggnad ett stenkast från Amos Andersons Söderlångvik gård. Villa Sundsvedja har en träfasad med stora fönster och snett tak. Bild: Jenni Reuter Architects / Juha Ilonen villa sundsvedja

Vill inte vara hjälte

Trots att Reuter via bland annat Ukumbi rf hjälper människor som inte har det så bra ställt vill hon inte ses som en hjälte. Reuter anser att hon får lika mycket tillbaka då hon gör projekt med Ukumbi rf.

- Det är ett utbyte av kunskap och erfarenheter, inte så att vi för arkitektur åt dem och förväntar oss att de ska vara otroligt tacksamma över det de får. Det är ett samarbete mellan många som kan olika saker i många olika kulturer, säger Reuter.

Kvinnocentret i Rufisque, ungefär 30 km från Senegals huvudstad Dakar, har tydliga linjer och mörkröda väggar.
Kvinnocentret i Rufisque, ungefär 30 kilometer från Senegals huvudstad Dakar, planerades av Hollmén Sandman Reuter Architects redan 2001. Kvinnocentret i Rufisque, ungefär 30 km från Senegals huvudstad Dakar, har tydliga linjer och mörkröda väggar. Bild: Hollmén Reuter Sandman Architects / Juha Ilonen jenni reuter
Pelargång.
Pelargång. Bild: Hollmén Reuter Sandman Architects / Juha Ilonen kvinnocentret i senegal
Kvinnor i samvaro i skuggan under soltaket på kvinnocentret i Rufisque i Senegal.
Kvinnor i samvaro i skuggan under soltaket på kvinnocentret i Rufisque i Senegal. Bild: Hollmén Reuter Sandman Architects / Helena Sandman jenni reuter
Kvinnor i samvaro på centrets atriumgård i Rufisque.
Kvinnor i samvaro på centrets atriumgård i Rufisque. Bild: Hollmén Reuter Sandman Architects / Helena Sandman kvinnocentret i senegal

Av sina nyaste projekt, är Jenni Reuter mest glad över huset Kissankäpälä i Esbo. Hon har utvecklat och skapat huvudstadsregionens första byggnad med självdragsventilation efter att de nya energibestämmelserna har trätt i kraft. Huset håller för tillfället på att byggas klart men familjen har redan bott och trivts där i ett år.

Då jag planerar ett projekt är det viktigast att alla som har varit med efteråt har lärt sig någonting nytt och är nöjda med slutresultatet― Jenni Reuter

Reuter arbetar främst som professor på Aalto-universitetet och ett av hennes främsta mål inom yrket är att inspirera människor att definiera arkitektur på på ett öppet sätt och vara aktiva i samhället. Hon vill att så många som möjligt ska förstå hur viktigt det är med en vacker omgivning.

- Då jag planerar ett projekt är det viktigast att alla som har varit med efteråt har lärt sig någonting nytt och är nöjda med slutresultatet, säger Reuter.

Jenni Reuter står på en balkong med handen på balkongräcket.
Jenni Reuter står på en balkong med handen på balkongräcket. Bild: Finska Kulturfonden jenni reuter